HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Épületnyomtatás organikus anyagokból

ferenck 2022.08.24. 08:00

Több különleges építészeti projektet mutattak be a még június végén megtartott, éves Jeruzsálemi Design Héten. Ezek egyike, a „Hogyan növesszünk egy épületet” kezdeményezés organikus anyagokon (magvakon, talajon) és 3D nyomtatáson alapul, és az organikus építészet világméretű ökológiai válság közbeni lehetőségeit vizsgálva, kíván alternatívát nyújtani.

Mivel jelenleg és valószínűleg a közeljövőben is egyre több ipari és nem helyi nyersanyagot használnak építkezésekhez, ennek a hosszú ideje érvényben lévő gyakorlatnak az ellenpéldáját kínálják.

3dnyomtatas_jerusalemdesignweek.jpg

A tervezőkből (Or Naim, Elisheva Gillis, Gitit Linker, Danny Freedman, Noa Zermati, Adi Segal, Rebeca Partook, Nof Nathansohn) álló csoport olyan valóságot képzel el, amelyben az épületeket 3D nyomtatással állítják elő, építőanyagokként pedig organikus matériákat használnak. A projektet Izrael egyik legrégebbi ingatlanközvetítő vállalata, a Rogovin támogatásával valósították meg.

Számítógéppel összekötött, egyedikre kialakított robotkart fejlesztettek, amely természetes mixből, a talaj és magok nyers keverékéből módszeresen épít kicsi zöld szerkezeteket. Az elkészült szerkezetek aztán önálló életre kelnek: a magok kihajtanak, a talajfalakat zöld homlokzattá alakítják, a gyökerek a falba mélyedve, tartós építőanyagot formáznak.

A gyökerek és a talaj, szerkezeti elemekként az olyan egyre fenntarthatatlanabb megoldásokat hivatottak helyettesíteni, mint a beton és az acél. A növényzet építészeti folyamatokba integrálása, a gyártás kihagyhatatlan elemévé válása, az új anyagokkal történő 3D nyomtatás az eddigiektől alapjaiban eltérő – és környezetbarát – megközelítés.

A Jeruzsálemi Design Hétre több mint 40 ezren látogattak el, a szervezők 150-nél több izraeli és nemzetközi tervező kiállítását, installációit, projektjeit ismertették meg az érdeklődőkkel. A munkák a „Most” témára fókuszáltak – a tervezés múlandóságát és a múlandóság tervezését voltak hivatottak bemutatni egy egyre bizonytalanabb világban.

Címkék: építészet innovátorok zöld technológiák környezetbarát nyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr4417913621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása