HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott betonplafont mutattak be Zürichben

ferenck 2022.07.29. 08:00

A híres svájci felsőoktatási intézmény, az ETH Zürich újabb projektet mutatott be, amelyben masszívan használták az additív gyártást. Ezúttal egy plafonról van szó, amelyet az ETH NEST nevű kutatóintézetében installáltak még tavaly ősszel.

Nyomtatott formákból áll, és 70 százalékkal kevesebb anyagot használtak hozzá, mintha hagyományos technikákkal valósították volna meg. Az ívelt formájú födém falevelek szerkezetére emlékeztet. Maga a design annyira komplex, hogy lényegében csak 3D nyomtatással kivitelezhették.

3dnyomtatas_plafon.jpg

A 3D nyomtatás egyik leglátványosabb alkalmazási területén, az építészetben ma már többféleképpen használják a technológiát – közvetlenül terveznek részeket, prototípusokat dolgoznak ki, öntőformákat hoznak létre, és persze házakat, épületeket is printelnek.

A 3DP adta tervezői szabadság több lehetőséget biztosít az építészeknek, mint a hagyományos technikák. Az ETH Zürich kutatói is ezt használták ki: teljesen egyedi tervük megvalósításához energetikailag hatékonyabb, az anyagfelhasználás tekintetében viszont a klasszikus eljárásoknál kevésbé intenzívebb megoldásban gondolkoztak. Pont az ilyen elképzelésekhez „adja magát” az additív gyártás.

Köztudott, hogy a beton még mindig nagyon káros a környezetre, és a „klasszikus” építőiparban változatlanul nagy mennyiségben használják. Ezért kellene váltani, ha épp adott rá a lehetőség, és ezért is jön képbe egyre több projektnél a 3D nyomtatás.

A kutatók rétegről rétegre dolgozó printer helyett polimerből nyomtattak 43 öntőfirmát, amelyeket megtöltöttek betonnal. A darabok így csak öt centi vastagok.

A módszer előnye, hogy építészeti elemek (szellőzés, fűtés, hűtés) hozzáadásával bővíthető. Betonozás előtt ki is nyomtattak négy egyedi műanyag szellőzőcsatornát.

Elmondták, hogy megközelítésük nagyon pozitív hatással lehet az épített környezetre: kevesebb az anyagban lévő szén, kisebb az energiafogyasztás, nagyobb a tervezői szabadság.

Címkék: beton építészet innovátorok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr4517891063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása