HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A Chevron 3D nyomtatással oldotta meg ellátási lánca problémáit

ferenck 2022.05.16. 08:00

Az Egyesült Államok második, a világ hatodik legnagyobb olajvállalata, a Chevron 3D nyomtatással orvosolta az ellátási láncában felmerült problémákat. A terv kivitelezéséhez a gyártóeszközöket előállító Lincoln Electric szolgáltatásait vette igénybe.

A hegesztésre és plazmavágásra specializálódott Lincoln Electric a földkerekség egyik legnagyobb fémnyomtató üzemével rendelkezik. A két vállalat közös munkája tette lehetővé, hogy a Chevron megvalósíthassa kívánság szerinti (on-demand) gyártószükségleteit.

3dnyomtatas_chevron.jpg

Nem a véletlen műve, hogy az additív gyártás mellett döntöttek. Az ellátási lánc fennakadása miatti késések már az egyik olajfinomító működését kockáztatták, de a 3DP-nek köszönhetően gyorsan és rugalmasan tudták kezelni a problémát, és hamar terveztek nyolc cserealkatrészt. 0.9 méteres és 226 kilós darabokról volt szó, mindegyiket nikkelötvözetből készítették, nem egész egy hónap leforgása alatt.

„Az ellátási lánc problémái miatt veszélyben volt az előre kidolgozott karbantartási ütemterv. Rájöttünk, hogy ez komoly hatással lehet a működésre, az eredményekre. A Lincoln Electric-kel együtt kidolgoztuk, hogyan állíthatók elő gyorsabban az adott darabok. Azért volt szükség erre, hogy a finomító a tervek szerint működjön” – jelentette ki Robert Rettew, a nagyvállalat anyagtechnológiai mérnöke.

A Chevron esete nem egyedi. A koronavírus világjárvány kezdete óta egyre nő a 3D nyomtatás iránti igény. Nemcsak azért, mert gyorsabb a hagyományos megoldásoknál, hanem azért is, mert lehetővé teszi a lokális gyártást.

A hagyományos eljárásokhoz más országokat is be kell vonni, míg különösen az anyagokat illetően, a 3D nyomtatás nagyobb rugalmasságot engedélyez.

A Lincoln Electric technológiájával akár 2,1 méter széles és 2265 kilós fémalapú darabok is előállíthatók, így nem csoda, hogy a Chevron őket választotta.

„Örülünk, hogy együtt dolgozhattunk a Chevronnal, és megmutathattuk a 3D nyomtatással az időben történő gyártást, amivel megakadályoztuk a leállást. Nagyméretű fémrészek, öntőformák, szerszámok és prototípusok additív gyártása több piacot, köztük az ipari gyártást, az energetikai és a légjármű-szektort is megváltoztatja” – magyarázza Christopher L. Mapes, a Lincoln Electric elnök-vezérigazgatója.

Címkék: olajipar fémnyomtatás ötvözetek

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr9717826441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása