HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Szingapúrban újrahasznosított üvegből nyomtatnak homokot

ferenck 2022.05.11. 08:00

A globális felmelegedés, a klímakatasztrófa szükségszerűvé tette környezetbarát tárgyak tervezését. Megoldást kell találni, hogy milyen módszerekkel, technikákkal és anyagokból állíthatók elő tényleg „zöld” darabok, és persze az előállítási költségek se emelkedjenek brutálisan.

A kérdés több iparág legégetőbb problémája. Ezért dolgozik sok szakember a témakörön.

3dnyomtatas_szingapur_5.jpg

A világhírű szingapúri Nanyang Műszaki Egyetem (NTU) kutatói új eljárást dolgoztak ki újrahasznosított üveg 3D nyomtatóanyagként történő alkalmazására. Bizakodnak, hogy technológiájukkal hozzájárulnak a körkörös gazdaság (circular economy) bővüléséhez, és abban is, hogy az innováció következményeként, mindennapos tárgyak printelhetők, és leginkább: megváltoznak a gyártófolyamatok.

A projekthez száz százalékban újrahasznosítható üveget használtak, és közben az anyag minősége sem módosult, nem lett rosszabb. Az újrahasznosított üveggel a homokot szándékoznak 3D nyomtatóeljárásokban helyettesíteni. Hogy miért? Mert egyre kevesebb van belőle, nő a hiány, és kinyerésénél nagy a légszennyezés.

Az egyetemen, beton és üveg keverékéből, sikerült is egy L-alakú padot nyomtatniuk.

„3D nyomtatható betonkeverékek kidolgozásának legnagyobb kihívása kitalálni, hogy mennyi kell a komponensekből szerkezetileg stabil printekhez, minimális hibákkal. Kivitelezhető formulával álltunk elő, és elsőként a világon, bemutattuk, hogy kiváló szerkezeti integritású pad printelhető üvegből” – magyarázza a projektet vezető Tan Ming professzor.

És persze azt is bebizonyították, hogy az üveggel teljes mértékben helyettesíthető a homok. A minimális anyaghasználat eléréséhez tesztsorozatot végeztek, hogy megállapítsák a beton-üveg keverék optimális paramétereit. Mivel az üveg nehezen tűri a vizet (hidrofób), a betontervezéshez kevés vizet használtak.

A kutatók bizakodnak, hogy technikájukat előbb-utóbb az építőiparban fogják alkalmazni. E célból össze is álltak s Soda Lemon helyi startuppal. Nagyméretű szerkezetek 3D nyomtatása és a nyomtatási folyamat további optimalizálása a közös cél.

Címkék: üveg homok innovátorok Szingapúr környezetbarát nyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr8417820847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása