HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Sárkánypadot nyomtattak Oregonban

ferenck 2022.04.21. 08:00

Az amszterdami Red Light Districtben nyomtatott hídról ismert holland MX3D a WAAM, azaz a huzalíves additív gyártás ismert specialistája nemrég mutatta be legújabb különleges, részben építészeti, részben térplasztikai projektjét, egy nyomtatott fémpadot.

A design meghökkentő, az egésznek olyan a formája, mint egy nyílt huroknak. Az MX3D robotikus 3D nyomtatójával készült Oregon Sárkánypad Beavertonban (Oregon állam) a LeBron James épülettel szemben látható. Igen nagy – 10x3x2,5 méter.

3dnyomtatas_oregon.jpg

Az MX3D egyébként kifejezetten nagyobb nyomatokról ismert. Az ominózus amszterdami fémhíd – aminek a kivitelezése évekig húzódott – 12,2 méter hosszú, 6,3 méter széles és 2,1 méter magas. Összesen hat tonna acélt használtak el hozzá. Fárasztó és időigényes folyamatnak bizonyult, pedig multidiszciplináris csapat dolgozott rajta: építészethez, tervezéshez, designhoz és az additív gyártáshoz is értenek.

A projektek mögött a holland tervező, vállalkozó, a feljövőben lévő, „emergens” technológiák által inspirált Joris Laarman áll.

A szokatlan pad nemcsak magához vonzza a tekintetet, hanem műalkotásként is összetéveszthetetlen, nagybetűs művészet. Parkokban nagyon nem ilyen ülőalkalmatosságokat szoktunk látni. A design egészen egyedi, ráadásul szerkezetileg is abszolút stabil. Ez a stabilitás tette lehetővé a tömeg optimalizálását – topológiai optimalizálással azonosították a legnagyobb nyomásnak kitett részeket, és az anyagból csak oda tettek, ahol szükségesnek bizonyult.

Az egymásba illeszkedő, komplex formákat az egyedi nyomtatótechnológia tette lehetővé, a WAAM-nek köszönhető a pad hurokalakja. Laarmann elmondta azt is, hogy a hagyományos módszerekkel összehasonlítva, a gyártási idő rövidebb, a költségek pedig alacsonyabbak voltak.

Azt viszont nem árulta el, hogy pontosan mennyi ideig is tartott a printelés, és azt sem, hogy mennyi anyagot használtak hozzá.

Címkék: művészet innovátorok fémnyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr6517806819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása