HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyílt forrású bicikli egy baszk építészirodától

ferenck 2022.01.07. 08:00

A 3D nyomtatást több sportágban alkalmazzák valamilyen formában. Nehéz megállapítani, hogy melyikben a legelterjedtebb, de talán a kerékpározásban élnek a leggyakrabban a technológia adta lehetőségekkel.

Az egészen pehelykönnyű alkatrészektől a csúcsminőségű sisakokig, az additív gyártás jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a versenyzők leküzdjék az akadályokat, és legyen szó hivatásos sportolóról, vagy hobbibringásról, a 3DP mindenkinek segít a teljesítmény növelésében.

3dnyomtatas_openbike.jpg

Az Arquimaña baszk építésziroda érdekes projekttel járult hozzá a 3DP szakterületi népszerűsítéséhez: az Openbike egy letölthető, kinyomtatható és összeszerelhető kerékpár.

A projekt elsődleges rendeltetése a környezet megőrzése.

3dnyomtatas_openbike0.jpg

„Az elképesztő zsúfoltan lakott városokban a nem szennyező közlekedés az együttélés kulcsa. Ezért hoztuk létre az Openbike-ot, egy projektet, amely lehetővé teszi, hogy megalkosd a saját bringádat, és része legyél egy, a jobb városi életkörülményekért küzdő közösségnek” – áll a honlapon.

Az érdeklődők számára a baszk építésziroda listát állított össze a kivitelezéshez nélkülözhetetlen dolgokból. Először is tudni kell, hogy nyíltforrású a projekt – nem véletlenül az a neve, ami –, azaz bárki letöltheti a különböző alkatrészek 3D modelljét.

A kerékpár-váz kialakításához CNC megmunkálással kell hozzájárulnunk, más részeket, mint például a nyereg, a fogantyúk vagy a kerékagy szintén kinyomtathatjuk, vagy leszedjük őket egy lerobbant és leselejtezett bicikliről. A baszk cég egyébként ezeket is 3D nyomtatással, és a környezetbarát PLA nyomtatóanyaggal készítette el.

Eddig márt több Openbike-változatot dolgoztak ki, és mindegyiknek meg vannak a maga specifikációi. A Rev3 például alacsonyabb személyeknek való, míg a legfejlettebb változatot, a Rev4-et kivehető kormánnyal és kényelmesebb nyereggel szerelték fel.

Címkék: kerékpár nyílt forráskód

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr2616745466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lenörd hofstadter 2022.01.08. 09:37:57

A környezet megőrzésének leghatásosabb módja, ha nem kisebb gyárak állnak rá adott eszközök építésére, hanem mindenkinek van saját kis gyára.

László Szűcs Szümi 2022.01.09. 07:25:43

Egyszerűbb és mindenki számára jobb megoldás lenne, ha mindenki - aki kerékpározni akar - venne valami jó minőségű, biztonságos , alkatrészeit tekintve csereszabatos részekből felépülő kerékpárt. ( baleset esetén például felmerülhet a technikai hiba kérdése is - 3D nyomtatás használata mellett például a rétegek egymáshoz való tapadása, az alkalmazott hőfok, anyagösszetétel, rasztersűrűség, stb.) Egyszerűbben megfogalmazva ez egy bullshit.
süti beállítások módosítása