HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Harcijármű-alkatrészeket nyomtat az ausztrál hadsereg

ferenck 2022.01.05. 08:00

A hadiiparban egyre gyakoribb a 3D nyomtatás, a technológiát jó ideje használják. Sisakoktól páncélokig, a 3DP gyorsasága és rugalmassága mindig kapóra jön, a fegyveres erők a világ szinte minden részén előszeretettel alkalmazzák.

Most már egy eddig kevésbé kiaknázott katonai területen, harcijárművekhez is printelnek alkatrészeket. Az úttörő munkát az ausztrál hadsereg végezte, a helyi SPEE3D technológiájával terepen nyomtatott és helyettesített harcijármű-részeket.

3dnyomtatas_ausztralhadsereg.jpg

A hidegfúvásos eljárásáról ismert SPEE3D több iparágban van jelen, például rakétameghajtókhoz is nyomtattak részeket. Fémnyomtatásuk költséghatékonyabb, mint a legtöbb hasonló megoldás. Az 1000x700 milliméter munkaterületű hatalmas WarpSPEE3D géppel akár negyven kilós alkatrész is készíthető, percenként pedig egy kiló nyomtatható vele.

Ez a gyorsaság és ügyesség nagyon fontos a fegyveres erők számára, és remélik, hogy hamarosan bebizonyosodik: a printer valóban hatékonyan használható pótalkatrészek gyártására.

A cég az ország kormányával, a hadsereggel és a haditengerészettel is dolgozott már együtt. Barakkokban és terepen egyaránt alkalmazták a fémnyomtatást, és a katonaság 3DP technikusainak is tartottak speciális képzést.

Ezek a technikusok végezték a teszteket az M113 páncélozott személyszállító járművel, egy évente megrendezésre kerülő hadgyakorlat közben. A teszt 2020-as esettanulmányok folytatása, amelyekkel bebizonyították, hogy a printer az ausztrál hátországban, a „bozótosban” is robusztus szerkezet.

A teszt során több mint tucatnyi különböző, katonai minőségű pótalkatrészt printeltek, amelyeket a helyszínen ellenőriztek le, majd hitelesítettek. Mindegyiket ott nyomtatták, egy kerékcsapágy-burkolatot például 29 perc alatt, és a költségek alig haladták meg a száz ausztrál dollárt.

Ez az alkatrész külön érdeklődésre tartott számot, mert a bozótosban a leggyakrabban meghibásodó darabok egyike, tehát a gyors és olcsó helyettesítés a hadsereg elemi érdeke, amiből a jövőben komoly hasznot húzhatnak.

Címkék: jármű ipar fémnyomtatás katonai alkalmazások

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr4016744496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása