HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A jövő liftje

ferenck 2021.12.17. 08:56

Felhőkarcolók liftjein gyakran elképedünk, annyira döbbenetes látványt nyújtanak. Egyes hotelekben, bevásárlóközpontokban pedig érzékletesen stilizált, kellemes hangulatú felvonók repítenek a magasba. Mindezek ellenére a liftek alapformája lényegében a kezdetek óta nem változott: doboz-, esetleg hengeralakzatok.

A legnagyobb globális gyártó, a Schindler felvette a kapcsolatot az amszterdami hidat nyomtató, Ricardo Regazzoni printelt rozsdamentes acélszobrában és sok más izgalmas projektben érintett MX3D-vel. Az óriáscég művészibbé szeretné tenni felvonóit.

3dnyomtatas_lift.jpg

A 3D fémnyomtatás ugyan a lehetőségek határát súroló új technológia; technológia, mérnöki tervezés és művészetek fúziójában viszont semmi új nincs – vallja Oliver Simmonds (Schindler, Új technológiák részleg). A régi gépek sem csak optimalizálási céllal kivitelezett technikai tárgyak voltak, hanem esztétikai értékekkel is rendelkeztek.

Az additív gyártással szintlépés történt – nemcsak erősen optimalizált, hanem vizuálisan is tetszetős tárgyak hozhatók létre vele.

3dnyomtatas_lift0.jpg

Az MX3D robotikus DED printerével „szoborként” alkotott liftkabin kinézetre nagyon egyedi. Az általában az oldalakon lévő lapos fémpanelek érdekes szerkezetté, levél nélküli ágak hálózatává állnak össze. A kivitelezés kizárólag additív gyártótechnológiával volt lehetséges.

A lehetőségek határaival történő, esztétikai célú kísérletezés mellett a tervezők az optimalizálásrtól sem feledkeztek meg. Úgynevezett topológia-optimalizálással dolgoztak – kíváncsiak voltak, hogy könnyebb és kevesebb anyagból lehetséges-e ugyanolyan jól működő szerkezetet alkotni, mintha hagyományos eljárásokat használnának.

Az MX3D abszolút szakértőnek számít az építő- és a hajóiparban használt nagyméretű szerkezetek optimalizálásában. A lényeg, hogy a printeket a lehető legszükségesebbekre redukálják. Az egyre hatékonyabban működő épületek tervezésekor megkerülhetetlenek a könnyebb és energiatakarékosabb felvonók – ráadásul nemcsak „zöldebbek”, hanem olcsóbbak is, üzemeltetésük és fenntartásuk kevesebbe kerül.

Arra viszont ne számítsunk, hogy máról holnapra ilyen liftekkel lesz teli minden nagyváros. A fémnyomtatás ugyan rengeteget fejlődött, de még mindig lassabb és drágább gyártótechnológiának számít.

Címkék: lift építőipar innovátorok fémnyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr4516734408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása