HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Épületnyomtatás fahulladékból

ferenck 2021.12.16. 08:00

Az Idaho Egyetem interdiszciplináris kutatócsoportja négymillió dollár támogatást kap az Egyesült Államok Nemzeti Tudományos Alapjától (NSF), hogy 2025-ig fejlesszenek ki és teszteljenek le egy fahulladék-alapú építőanyagot, dolgozzanak ki gyártási eljárást hozzá, és építsenek az anyaggal működő, az építőiparban használható speciális 3D nyomtatót.

A támogatás hátterében az a tény áll, hogy az Egyesült Államokban is egyre komolyabban gondolják a fenntartható fejlődést, és a fahulladékból összeállításra kerülő új anyag nyilvánvalóan környezetbarátabb lesz a jelenlegi építőiparban legelterjedtebb betonnál.

3dnyomtatas_idaho.jpg

Az Idaho Egyetem lassan vezető szerepet tölt be a fenntartható építészeti projektek tervezésében. Az északnyugati szövetségi állam felsőoktatási intézménye helyi anyagokra, természetes erőforrásokra és más idahói „specialitásokra” támaszkodva, igyekszik alternatívát kínálni az extrudáláson alapuló betonnyomtatással szemben.

Fejlesztéseik felgyorsítását a 3D épületnyomtatás fokozatos térhódítása is indokolja. Viszont hiába több a régebbieknél fenntarthatóbb technológia, az alap még mindig a beton.

Ez önmagában ellentmondásos, mert a kevés hulladékkal vagy hulladék nélkül működő 3DP kulcsszerepet játszik a gyártás „bezöldülésében”, a beton viszont nem kifejezetten fenntartható megoldás. Még annak ellenére sem, hogy sokan dolgoznak környezetbarát változatokon.

Az elmúlt évtizedben inkább kevesebb, mint több sikerrel, igyekeztek csökkenteni az anyag széndioxid-lábnyomát, a Chetham House egyik tanulmánya viszont egyértelműen kimutatta, hogy a világon észlelhető káros gázkibocsátás nyolc százaléka a betonhoz köthető.

Az egyetemen fejlesztés alatt álló új technológia sok szempontból hasonló lesz a binder jettinghez. Hagyományos por helyett valamilyen megkötő matériával dolgoznak, amelyet aztán felhasználatlan fűrészipari farostokkal, például malmokból és fafeldolgozó üzemekből származó fahulladékkal és fűrészporral kevernek össze.

Mivel a szektorban generálódó rengeteg hulladékra kínál megoldást, a projekt minden bizonnyal pozitív hatással lesz Idaho gyorsan növekvő építőiparára. Az USA Energiaügyi Információs Hivatala szerint a világ hulladékának hatvan százalékát ez az iparág generálja. A veszteségek drasztikus csökkentésének komoly következményei lehetnek, lassíthatja az éghajlatváltozást.

Címkék: fa beton építőipar környezetbarát technológiák nyomtatóanyagok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr6016733786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása