HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D nyomtatás mikrogravitációban

ferenck 2021.12.03. 08:00

A litográfia-alapú 3D fémnyomtatással (Litography-based Metal Manufacturing, LMM) foglalkozó osztrák Incus bejelentette, hogy az ESA-val (Európai Űrügynökség), az OHB Systemmel AG és a Lithoz GmbH-val közösen részt vesznek a cég technológiáját használó projektben.

Mikrogravitációs környezetben tesztelik a 3D nyomtatást. Arra a kérdésre szeretnének választ kapni, hogy egy holdállomáson, fémhulladékot vagy holdfelszíni matériákat használva, lehetséges-e anyagokat előállítani.

3dnyomtatas_mikrogravitacio.jpg

Ha az űrügynökségek sikeresen létrehoznak telepeket a Holdon és más égitesteken, fontos, ezeket fenntarthatón kell működtetni. Alkatrészek és hulladékok helyszíni újrahasznosításával kevésbé függenének a Földtől. Ha valóban működésképesek akarnak maradni, ez az egy lehetőségük van, tevékenységük csak így tartható fenn.

Emellett folyamatosan kellene dolgozniuk, mert csak úgy képesek a keresletet kielégíteni, kiegészítő és kutatásra használt anyagokat gyártani. Komoly kihívás, de az LMM technológiának köszönhetően, elvileg kivitelezhető a súlytalanságban: űrhajok és űrbázisok fedélzetén.

Az LMM több szempontból is ideális választás. Egyrészt, mert űjrahasznosított fémhulladékkal tényleg lehet nyomtatni, másrészt a technika űrbéli használata egyszerűbb, mintha más fémnyomtatás-módszerrel dolgoznának. Harmadrészt nincs szükség manuális munkára, negyedrészt a gépet működtető operátor számára is biztonságos.

A folyamat arról is ismert, hogy a nyomatok felülete esztétikailag is nagyon jó minőség, az MIM-re (Metal Injection Molding) hasonlít. Utóbbi a legnépszerűbb Földön alkalmazott módszer, a világűrben viszont túl bonyolult lenne használni.

A másfél éves projektben ezeket és a potenciális hátráltató tényezőket (például a fémporok esetleges mérgező hatását) fogják tüzetesen vizsgálni. Kérdés az is, hogy a végső nyomat minősége lesz-e egyáltalán olyan, mintha a Földön készült volna.  

Címkék: jövő űrkutatás anyagtudomány nyomtatótechnológiák

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr4116716228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása