HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Jobb a nyomtatott oltástapasz, mint az oltás?

ferenck 2021.11.22. 08:00

Fecskendőzés nélküli oltást kínál a Stanford és az Észak-karolinai Egyetem (Chapel Hill) közös projektje.

A koronavírus-járvány globális pandémiává válásával több új gyógyítási technikával kísérleteznek, mint korábban. Ezek egyike a két egyetem kutatói által fejlesztett – és nyomtatott – vakcinatapasz. A tapasz a fecskendővel beadott oltásoknál nagyobb védelmet képes nyújtani vírusok ellen – állítja a mikrobiológusokból és vegyészmérnökökből álló fejlesztőcsapat.

3dnyomtatas_oltastapasz.jpg

Azzal magyarázzák, hogy mivel a bőrön hatalmas kiterjedésben találhatók immunsejtek, és ha a vakcinát közvetlenül alkalmazzuk rájuk, a tapasz javítja az immunvédelmet.

Eddig bevált RNS-alapú oltásokra, például a Covid elleni Pfizerre és Modernára alkalmazzák a technikát, azaz mikrotűs tapaszokat.

„Reménykedünk, hogy ezzel a technológiával a még gyorsabb globális vakcinafejlesztés alapjait rakjuk le. Kisebbek a dózisok, a módszer fájdalom- és szorongásmentes” – magyarázza a kutatást vezető stanfordi vegyészmérnök, az UNC-Chapel Hillen professzor emeritus Joseph M. DeSimone.

A nyomtatott mikrotűket a bőr felülete alá behatoló polimertapaszra sorakoztatták. Egyedileg, személyre szabva is elkészíthetők, csomó betegség (hepatitisz, influenza, bárányhimlő stb.) kezelhető velük.

A tervezésnél nagyobb az alkotói szabadság, a tűket pedig közvetlenül nyomtatják. A CLIP prototípus 3D printert DeSimone találta ki, a gyártás pedig a félig általa alapított Szilikon-völgyi Carbon munkája.

A fejlesztésről írt tanulmány szerint a vakcinatapasz szignifikáns válaszreakciót vált ki a T-sejtekből és az antigén-specifikus antitestekből. Ötvenszer nagyobb volt, mint a hagyományos injekciók esetében.

További előnye, hogy nem kell speciális körülmények között, például nagy hidegben tárolni, és képzett profikra sincs szükség hozzá.     

Címkék: orvosi innovátorok koronavírus

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr4516705482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása