HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Egyre nagyobb üzlet a kerámianyomtatás

ferenck 2021.11.02. 08:00

Az IDTechEX piackutató cég új beszámolót (The 3D Printing Ceramics 2022-2032) tett közzé a viszonylag fiatal és sokak számára teljesen ismeretlen kerámiaalapú additív gyártás jelenről és jövőjéről. Az összkép pozitív: 2032-re hétszeres növekedés, 400 millió dolláros piac várható.

A tanulmány a kitüntetett alkalmazások, az anyag- és a gépgyártók, a szoftverfejlesztők és a végfelhasználók mellett például a kerámiákat leginkább használó szektorokat elemzi.

3dnyomtatas_keramia_1.jpg

A polimer- és a fémnyomtatással összehasonlítva, a sokkal kevésbé elterjedt és népszerű megoldást elsősorban kutatási célokra (majdani orvosi, környezetvédelmi, energiatárolási stb. alkalmazásokra) és prototípusgyártásra használják, tehát a kerámiás additív gyártásról nyugodtan állítható, hogy gyerekcipőben jár. Ezek a felhasználások ugyanis egyértelműen a 3DP kezdeti szakaszában bírnak kitüntetett jelentőséggel, ekkor ugyanis minden mást maguk mögé szorítanak.

A k+f és a prototípuskészítés mellett a légjárműipari, védelmi, fogorvosi és vegyi alkalmazások fontosak, de ezekben a szektorokban is csak kisszériás gyártásról beszélhetünk még – természetesen nagyon komoly potenciállal.

3dnyomtatas_keramia2.jpg

A kerámiák jelenlegi használatának legfőbb oka, hogy az így készült darabok jóval olcsóbbak, viszont komplexebb formák, mintha hagyományos technikákkal dolgoztak volna rajtuk. Fröccsöntéssel például jóval drágább, és hosszabb ideig tart a gyártás. Ebből a szempontból a kerámianyomtatás ugyanazokkal a ma már közismert előnyökkel rendelkezik, mint a polimer- és a fémalapú.

A binder jetting, a fénnyel történő megmunkálás, az extrudálás stb. a jelenleg leggyakoribb technikák. Egyes cégek, például a Lithoz és a 3D Ceram a kezdetek óta specialistának számítanak, mert már akkor, idejekorán ráálltak a kerámiákra.

Velük szemben, mások gépeiket úgy alakították át, hogy kompatibilisek legyenek ezekkel az anyagokkal. Érdeklődésük egyértelműen jelzi a növekedést, a területben rejlő piaci potenciált.

Címkék: jövő ipar kerámia nyomtatóanyagok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr2216684600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása