HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D nyomtatás-forradalom Latin-Amerikában

ferenck 2021.10.14. 09:00

2020-ban nagy változásokon ment keresztül a 3D nyomtatóipar, a járvánnyal új lehetőségek nyíltak meg, a technológia egyre elfogadottabb és tovább demokratizálódott, megerősödött a lokális gyártás. Több szakértő szerint a Föld lakosságának tíz százalékát jelentő latin-amerikai országok sokat profitálhatnak a változásból, a 3DP használatával gyorsabban kilábalhatnak a gazdasági és egészségügyi válságból.

Az öt legerősebb gazdaság (Brazília, Mexikó, Argentína, Kolumbia, Chile) növekedési kilátásai pozitívak, az additív gyártás terjedése viszont finoman szólva is lassabb, mint a legtöbb régióban. A cégeknek nagyobb befektetéssel kell kezdeni, viszont kevés hozzá a szakember, egy 2015-ös statisztika alapján a világon AM tanulmányokat folytatók mindössze két százaléka származott a térségből (és a számok azóta sem emelkedtek drasztikusan). A fejlett technológiák gyors térnyerését a nem megfelelő kormányzati innovációs stratégiák még a területen helyi szinten élenjáró Brazíliában és Mexikóban sem támogatják.

3dnyomtatas_latinamerika_2.jpg

Első lépésben a szakképzést kellene felpörgetni, amire ugyan már vannak törekvések, de ezek nem elegendők. A legelterjedtebb 3DP-technológiák mind polimer-alapúak, amelyeket főként prototípuskészítésre használnak. Ugyanakkor több fémnyomtatással (is) foglalkozó globális cég (Stratasys, EOS stb.) elkezdett érdeklődni Latin-Amerika iránt. A Stratasys Mexikói AM Csomópontja pár év alatt kétszáz százalékkal növekedett. Az ilyen szintű növekedés több gyártóvállalat számára lehet érdekes.

3dnyomtatas_latinamerika0_1.jpg

Talán az USA közelségével is magyarázható, hogy a régióban Mexikóban van a legtöbb professzionális és desktop 3D printer; Mexikót Brazília és Kolumbia követi. Ezekbe az országokba már meg is érkezett a HP, a Big Rep, az Ultimaker, a Formlabs stb. Helyi gyártók is megjelentek (Colibri 3D – Mexikó, makeR – Kolumbia, Trideo, Smart 3D – Argentína), többük már a nemzetközi piacon is jelen van.

Mexikóban és Argentínában konzorciumok promótálják a technológiát, és évi többmillió dollárral támogatják a szektor erősödését. Az út azonban hosszúnak tűnik, leginkább a megfelelő oktatást és a szakképzést kellene erősíteni. Úgy tűnik, az Egyesült Államok felőli beruházások is növekedni fognak, de mindezek ellenére még jó pár évre vagyunk a 3DP széleskörű latin-amerikai elterjedésétől.

Idén és jövőre az újabb anyagok, szoftverek használata és a fémalapú nyomtatás lassú térnyerése várható.

Címkék: trendek gazdaság Latin-Amerika

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr9016662232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása