HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Ausztráliában 3D technológiákkal rekonstruálnak egy 19. századi hajót

ferenck 2021.09.27. 08:00

3D nyomtatással mindenféle tárgy elkészíthető, vagy ha meghibásodott, kijavítható. Régi modellek szintén rekonstruálhatók vele.

A tengeri régészetre és örökségre specializálódott ausztrál nonprofit Silentworld Alapítvány 3D technológiákkal alkotott újra hajómodelleket, köztük egy, a Sydney-öböl felett átívelő híd melletti Barangarooban, ásatások közben talált, 1820-as hajót is. Az ország legrégebbi gyarmati időkbel hajójáról van szó.

3dnyomtatas_ausztralhajo.jpg

A Silentworld csapata az Artec Eva 3D szkennert használta a munkához. Nem volt egyszerű feladat a hajó összes részét leszkennelni; előtte minden egyes darabot gondosan ki és szét kellett választaniuk.

3D technológiákkal szerencsére nagyon sok idő spórolható meg. A Barangaroo hajónál három hónap alatt gyűjtötték össze az összes rész adatait. Hagyományos eljárással ez legalább egy évig tartott volna.

3dnyomtatas_ausztralhajo0.jpg

A könnyű, gyors, pontos és sokoldalú Artec Eva nem véletlenül az egyik legnépszerűbb 3D szkenner. Az ausztrál kutatók a hajó háromszáz darabját szkennelték le, még a fa mértani formáiról és a színéről is precíz másolatot hoztak létre vele. Mintázatokat tudtak kiemelni, figyelmüket a körömnyomok és más apró részletek sem kerülték el.

Az Artec elégedett a Silentwood Alapítvány eddigi munkájával, a jövőben is segíteni fogják őket. Örülnek, hogy hozzájárulhattak 3D adatok rögzítéséhez és felhasználásához – hangsúlyozzák.

A Barangaroo hajó digitalizálása nem egyedi eset. Felfedezése óta az alapítvány három másik hajóroncsot szintén leszkennelt, és a jövőben is 3D technológiákkal fognak régi hajókat, hajórészeket rekonstruálni.

Az Artec szkennereket a FreeDee forgalmazza Magyarországon.

Címkék: hajó FreeDee 3D szkennelés Artec

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr3916651976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása