HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott borostyánfantáziák egy gdanski múzeumban

ferenck 2021.08.25. 08:00

Az utóbbi néhány évben a muzeológia is felismerte a 3D nyomtatótechnológiákban rejlő lehetőségeket. Az ezen a területen megvalósított 3DP alkalmazások egyik legaktuálisabb példája a gdanski Borostyánmúzeum, ahol július 24-től Jakub Pastuszak helyi ipari tervező erősen retro hangulatú munkáit állítják ki.

A múzeum ezen a napon nyitotta meg új helyén, a frissen helyreállított 14. századi Nagy Malomban kapuit a látogatóknak. Kortárs művészetben és borostyánból készült történelmi műalkotásokban egymás mellett gyönyörködhetnek.

3dnyomtatas_borostyan.jpg

A művész ugyan nem borostyánkővel dolgozik, alkotásait viszont alaposan megihlette a megkövesedett gyanta. A múzeumban négy nyomtatott munkáját állította ki. Mindegyik emberek és tárgyak interakciójára összpontosít.

„Az élő anyaggal való kapcsolat hiánya kognitív disszonanciához vezet, és ez nem jó tervek kivitelezéséhez. A 3D nyomtatás segíthet annak a kockázatnak az elkerülésében, hogy a projektek a háromdimenziós elképzelések zárt gömbjében maradjanak” – magyarázza az additív gyártásban idő- és pénztakarékos alkotói eszközt látó Pastuszak. Ha a művészek nem használnák, munkáikhoz további (3DP) specialistákat kellene alkalmazniuk.

3dnyomtatas_borostyan0.jpg

A kiállítás egyik nyomtatott darabja egy 17. századi mesterember 1:6 méretarányban elkészített szobája. Hagyományos technikákkal évekig dolgozhattak volna rajta, több nyersanyag kellett volna hozzá, és több is ment volna kárba. A 3DP technológia egyértelműen környezetbarátabb.

A múzeum ritkaságokat tartalmazó borostyánkő-szekrény, borostyánkőben talált negyvenmillió éves ősgyík másolat elkészítésével is megbízta az elképzeléseit az ottani szakértőkkel és 3D tervezőkkel kivitelező művészt. A nagyobb modelleket Zortrax printerekkel (LPD, LPD Plus), a részletesebbeket, például szobrokat, arcokat, kezeket, csillárokat, gyertyatartókat UV LCD nyomtatóval készítették el.

Előtte, a pontos 3D modellekhez alaposan tanulmányozták a 17-18. századi eredetieket, majd a printelés következett, aztán pedig az utómunkálatoknál a Zortrax Apollerrel megtisztították, fényesre csiszolták a nyomatokat.

Címkék: művészet múzeum művészettörténet

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr8116636700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása