HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D nyomtatással tartja karban új járműveit az amerikai tengerészgyalogság

ferenck 2021.06.30. 08:00

Az amerikai hadsereg egyre gyakrabban használja ki a 3D nyomtatás adta lehetőségeket. Ezúttal a tengerészgyalogsági parancsnokság additív gyártásra szakosodott részlege segített egy kormánykereket eltávolító fémeszköz printelésében. A munkában ipari partnerek és egy, ellátásért felelős zászlóalj is részt vettek.

Az új eszközzel a tengerészgyalogosok rutinszerű karbantartás során is képesek kiszedni a meghibásodott kormánykereket. További kárt nem okoznak benne, és a járművet sem kell kivonni a forgalomból.

3dnyomtatas_usmarine.jpg

Furcsának tűnhet, de alapvető karbantartási munkálatok közben elég gyakran kell hozzányúlniuk kormánykerekekhez. Eddig klasszikus megoldással, csúszó kalapáccsal oldották meg a problémát. Komoly nyomást kellett kifejteniük, és a kormánykerék sokszor megrongálódott közben. A hibás részt meg kellett rendelniük, és a járművet nagyjából huszonöt napig kivonták a forgalomból.

A frusztrált Kyle Owens őrmester, a haditengerészet egyik logisztikai csoportjának műszaki szakértője és egységének innovációs vezetője úgy döntöttek, hogy más megoldás után néznek, és 3D nyomtatással megtervezték a csúszó kalapácsot helyettesítő eszköz prototípusát.

Owens egyébként már 2012-ben próbálkozott valami hasonlóval, de nem lett belőle semmi, ötletét csak most sikerült megvalósítania, kitüntetést is kapott érte.

Az első darabokat polimerből készítették, mivel a haditengerészet legtöbb printere műanyag-alapú. Mihelyst minden (forma, funkció stb.) passzolt, a végső prototípushoz már fémnyomtatást használtak.

A nyomtatásra kész tervet elfogadták, bekerült a haditengerészet digitális leltárába. Jelenleg ötszáznál több pótalkatrész-terv található ebben az adatbázisban. Ha bármelyik egységet érdekli valamelyik, saját printerén is kinyomtathatja. A technológia nem véletlenül egyre népszerűbb az amerikai hadseregben: olcsóbb, rugalmasabb és gyorsabb, mint a hagyományos megoldások, ráadásul „menet közben”, terepen is alkalmazható.

Címkék: alkatrészek polimer fémnyomtatás katonai alkalmazások

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr4316607228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása