HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Itt az első nyomtatott elektromos roller

ferenck 2021.06.01. 08:00

Az elektromos rollerek, a mai nagyvárosok elmaradhatatlan kellékei, megjelenésük óta megosztják a közvéleményt.

Fenntarthatóságukat sokan vitatják. Kétségtelenül környezetkímélő járgányok, de ez főként akkor igaz, ha a tömegközlekedés más eszközeit helyettesítik. Több tanulmány viszont kimutatta, hogy használóik elsősorban a kerékpározást és a gyaloglást próbálják kiváltani velük.

Történetük mérföldkőhöz érkezett: a Szilícium-völgyi Scotsman bemutatta az első nyomtatott elektromos rollert. A járművet teljes egészében termoplasztikus szénszál-kompozitokból állították elő. Egyetlen nagy „test”, egyetlen nyomtatási folyamatban kivitelezték, nem kellett ragasztgatni a részeket, és így stabilabb is, mint a hagyományos rollerek.

3dnyomtatas_roller.jpg

Három, maximális sebességben, teljesítményben és árban különböző modell jött ki: Scotsman 500, Scotsman 1000 és Scotsman 2000. Ezek mellett csomó, a többi csúcskategóriás elektronikus rollertól eltérő paraméterrel, tulajdonsággal rendelkeznek.

Értelemszerűen a gyártás módja az egyik legnagyobb különbség. A nyomtatott termoplasztikus anyag miatt tartósak és ügyesek, plusz 61-szer erősebbek az acélnál, ugyanakkor sokkal könnyebbek. Súlyuk miatt külvárosokból a centrumba járó dolgozók, ingázók előszeretettel cipelhetik, használhatják az ütközéseknek jól ellenálló rollereket.

Joseph Morenstein tervező elmondta, hogy rájuk és az elektromos mobilitás más híveire is gondoltak. Mindennapos alternatívát akartak kínálni nekik, amit a 3D nyomtatás és a különleges nyomtatóanyag tett lehetővé. A tervező szerint más technológiával nem tudták volna megcsinálni a Scotsmant.

3D nyomtatással szerencsére más problémák is megoldhatók: a járgányok méret, súly, kar- és lábhosszúság alapján egyénre szabhatók, 137 és 229 centi között bárki használhatja őket.

Színek közül és kiegészítőket is választhatunk hozzá. Appot installálhatunk rá, beépített GPS-szel, automata kulccsal, forgalominfó-szolgáltatással stb. A PowerPacks néven ismert elemek két rekeszben vannak, könnyen kezelhetők, gyorsan kivehetők, más elektronikus eszközök töltésére is alkalmasak. Két PowerPack és három mód (ökológiai, sport, teljesítmény) közül választhatunk.

A rollert egyelőre csak kevesen – a „korai madarak” – vásárolhatják meg. Utánuk az Indiegogo közösségi finanszírozó (crowdfunding) kampány támogatói, majd a nagyközönség kerülnek sorra.

Címkék: közlekedés roller innovátorok IndieGoGo

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr7616574956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása