HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Repülésre kész gépalkatrészek 3D nyomtatással az Airbusnak

ferenck 2021.05.31. 08:00

Az Airbus repülőgép-alkatrészek gyártására alkalmas technológiának minősítette a Materialise lézeres szinterezését. Az EOS tűzgátló poliamidját (PA 2241 FR) használják hozzá, ami egyben azt is jelenti, hogy a két cég az Airbus első kvalifikált szelektív lézeres szinterezéssel dolgozó beszállítói.

A Materialise így már két Airbus által „jóváhagyott” nyomtatótechnológiával dolgozhat a légjármű-iparnak. A minősítés mérföldkő, jócskán hozzájárulhat a polimeralapú 3D nyomtatás iparági elterjedéséhez.

3dnyomtatas_materialise_11.jpg

A szigorú repülésbiztonsági kritériumoknak eleget tevő PA 2241 FR költséghatékony kiegészítés az eredetileg hitelesített, a Materialise által szintén használt Ultem 9085 nyomtatóanyag mellé. Minden olyan alkatrészhez alkalmas, amelynek külső bevonat használata nélkül is meg kell felelnie a tűz-, füst- és mérgezésvédelmi feltételeknek.

A lézeres szinterezéssel az Airbus jelentősen bővíti a lehetőségeit, hiszen ne felejtsük el, hogy a második leggyakrabban alkalmazott 3DP technológiáról van szó. Az új anyag elfogadása azt is jelenti még, hogy az EOS gépein egyre több repülőgép-alkatrész fog készülni. Főként az utastérben számíthatunk nyomatokra, például légtechnikai csövekre, tartókra stb.

„A minősítéssel megerősödött az Airbusszal való hosszútávú együttműködésünk, plusz újabb alkalmazási lehetőségek nyílnak meg számukra és partnereik számára. Lézeres szinterezéssel összetett tervek, például reteszelő mechanizmusok valósíthatók meg” – nyilatkozta Bart Van der Schueren, a Materialise főmérnöke.

A Materialise jelenleg száznál több. évente kb. 26 ezer alkatrészt nyomtat az Airbus A 350 gépéhez. A cég más repülőihez (A 320, A 330, A 340) szintén készítenek nyomatokat. Az EOS évről évre meghatározóbb szerepet játszik a gyártásban.

Az Airbusszal évek óta együttműködő EOS részéről szintén elégedettek, és kiemelték, hogy az ipari 3D nyomtatásnál a fémek és a polimerek is egyre fontosabbá válnak.

Címkék: ipar repülőgép polimer poliamid EOS Airbus Materialise

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr3316574914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása