HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Műanyag helyett papír

ferenck 2021.05.19. 08:00

A svéd Celwise csoport a papír előállítását megváltoztató, újszerű felhasználását biztosító technológiákon dolgozik. Szerintük papírból és öntött pépből ma már mindent el lehet készíteni, amikhez egyébként műanyagot használnának.

Speciálisan tervezett fapép keverékekből vízhatlan és műanyagszerű termékek előállítására alkalmas módszert dolgoztak ki. Az anyagkészítő szerszámokhoz az amerikai ExOne egyedi, porózus fémeket megmunkáló gépeit használták, azokon hoztak létre a 316L nevű rozsdamentes acélból binder jetting nyomtatótechnológiával különleges eszközöket.

3dnyomtatas_papir.jpg

Minden egyes gépen három szerszámtípus található, amelyek átalakításra, továbbításra és préselésre használhatók. Ezekkel a gépekkel állítják elő a műanyagot trónfosztó speciális anyagaikat.

A megújuló és biológiailag lebomló anyagokkal működő technológiával a papír- és a műanyag-iparban is diszruptív változásokat kívánnak elérni. A legújabb szálöntés új alkalmazásának eredményeként 19. századi technikákat és munkafolyamatokat cserélnek 21. századira. Termékeik nemcsak környezetvédelmi, hanem más szempontokból is jobbak, mint a hagyományos eljárással készültek.

Formázott vagy hajtogatott papírral, vagy cellulózzal kivitelezhetetlen, csak műanyaggal előállítható tárgyak a Celwise megoldásának következtében, ma már papírbók és pépből is jobb minőségben gyárthatók.

A szabadalmaztatott és különleges 3D nyomtatóeljárással a költségek közel 50 százalékkal csökkennek, miközben a jobb minőségű termékek gyorsabban készülnek el. Drámai mértékben javul a szakítószilárdságuk, kevésbé lyukadnak ki, mint a jelenleg használatban lévő bármelyik pépből álló darabok. Emellett rugalmasabbak és a nedvességet is tűrik.

Gondoljunk bele, papírból készült termékekről van szó, amelyekhez nem kifejezetten szoktuk a vízhatlanságot társítani…

A rendszer komoly előnye még a kialakítása, amelynek hála, a rugalmas interfésszel könnyebb tervezni – eddig műanyagból készült – tárgyakat.

Címkék: papír műanyag ipar innovátorok nyomtatóanyagok

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr9416564272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2021.05.20. 08:35:35

Kérdés, hogy mi van a lebomlással. Mert ma is elég sok papírnak látszó tárgy van használatban aminek az élettartama saccra kb. azonos a bolygóéval.

metal · http://electric.blog.hu 2021.05.20. 09:49:02

És honnan lesz ehhez fa? Nem véletlen terjedt el a műanyag, a világ összes fája nem elég, ha mindent papírba akarjuk tenni!
süti beállítások módosítása