HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D nyomtatás a koronavírus-járvány alatt

ferenck 2021.04.28. 08:00

A Párizs-székhelyű (és a BASF által 2019-ben felvásárolt) Sculpteo közzétette a 3D nyomtatás állapotáról szóló hetedik, éves nemzetközi felmérését. A mostani a legaprólékosabb, a megkérdezett 1900 fő 86 országot képvisel.

Az egész szektorról átfogó képet adó anyagból kiderül, hogy a technológiát ma már széles körben elismerik, sőt, profitált is a hagyományos gyártási megoldásokban a Covid-19 alatt tapasztalt elakadásokból, hiányosságokból. Kiderült, hogy a 3DP igazi gyártótechnológia – ez az elemzésben olvasható legfontosabb állítás –, az ellátási lánc hézagainak pótlása mellett, például az egészségügyben használt, nagyon fontos, életmentő darabokat állítottak elő vele, ráadásul egyre több területen, egyre többen alkalmazzák – állítják a szerzők.

3dnyomtatas_felmeres.jpg

A további előrelépést a nagyobb befektetések, a bizalom növekedése és a még jobb anyagok jelenthetik. A tavalyi elemzésben a 3DP növekvő ipari hatásait és az egyre érettebb felhasználói bázist emelték ki, az ideiben pedig kimutatták, hogy az ipari javak az előállítás 20, a szolgáltatásirodai gyártás 16, a fogyasztói termékek 10 százalékát tették ki.  

A felhasználók 66 százaléka három évnél több szakmai gyakorlattal rendelkezik, több mint a negyedük naponta dolgozik a technológiával. A megkérdezettek nagy része vezérigazgató, kutató, k+f csoporttag volt, 60 százalékuk mérnöki háttérrel.

3dnyomtatas_felmeres0.jpg

A 3DP ma már a legnehezebb alkalmazásokban is helyt áll, a jövő ígéretes, a technológiát használó cégek versenyelőnnyel rendelkeznek. Ugyan sokan még mindig a gyors prototípuskészítésben látják a legnagyobb előnyeit, 49 százalék azonban nagyobb sorozatgyártásban, 18 pedig egyenesen tömegtermelésben, felük végfelhasználói, 27 százalékuk fogyasztói javakban gondolkozik.

A járvánnyal kapcsolatban, a megkérdezettek 48 százaléka tevékenységük és üzleti lehetőségeik bővüléséről beszélt, 23 százalékuk tavaly 100 ezer dollárnál többet fektetett a technológiába.

A 3DP-t a gyors innováció egyik mozgatórugójának látják, kb. a kétharmaduk idén növelni akarja a befektetéseket, sokan új alkalmazásokat és új anyagok használatát tervezik.

Termékek személyre és egyedire szabását, a tömeges egyedire alakítást még nagyobb előnynek látják, mint tavaly; 69 százalékuk a hagyományos módszereknél komplexebb geometriákat is kiemelte, míg a gyors iteráció lehetősége is egyre fontosabb szempont. Konszenzus van arról is, hogy a szektorban csökkenteni kell a „belépési költségeket”, megbízhatóbbá kell tenni a technikákat, minél több új anyaggal kell dolgozni.

72 százalékuk az anyagok masszívságát, erejét, emelte ki, felük pedig csökkentené az árukat. A fenntarthatóság szintén évről évre fontosabb szempont.

Címkék: trendek Sculpteo koronavírus

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr8816513958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása