HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A chiphiány hatása a 3D nyomtatásra

ferenck 2021.03.31. 08:00

A televízióktól az okostelefonokig, autókig, játékkonzolokig, a globális félvezető-hiány minden elektronikai termék gyártására rányomja a bélyegét: az árak folyamatosan emelkednek. A számítógép-alapú rendszerek „agya”, a chip 2020-tól egyre kisebb mennyiségben áll rendelkezésre, egyes prognózisok szerint a mostani helyzet akár 2023-ig elhúzódhat.

Eredetileg, a koronavírus-járvány első hullámakor átmenetinek tűnt, de a gyártás hiába tért vissza a normális kerékvágásba, megváltozott életkörülményeink miatt állandóan nő az elektronikai termékek – és törvényszerűen a chipek – iránti kereslet, a kínálat pedig drámaian beszűkült. Olyannyira, hogy még az Apple is két hónappal csúsztatta az iPhone 12 értékesítését, de PlayStation 5-öt is képtelenség jelenleg beszerezni.

3dnyomtatas_chiphiany.jpg

Az első jelek a gyártószektor összes szegmensét érintő beszállítói lánc akadozására utaltak. Mivel folyamatosan otthon ücsörgünk, és szinte csak komputerizált eszközökkel kommunikálunk, az egekbe szökött a kereslet. A gyártók egyelőre nem tudtak megfelelően reagálni.

A hiány mostanra érte el a válságszintet, amely sajnos a 3D nyomtatás világát sem kerüli el, többek között a printerek és a nyomtatófejek iránti igény nagyobb lehet, mint a kínálat. A következő hetek, hónapok súlyosnak ígérkeznek, és a globális ellátási lánc krízise a lokális 3DP egyik-másik előnyét is negatívan befolyásolja.

Ebben az esetben a 3DP más helyzetekben működő nagy előnye, a helyi gyártás sem működik. Elektronikus áramkörök, chipek ugyan printelhetők már, és például az élharcos Nano Dimension komoly eredményeket ért el ezen a területen, a tömegtermelés azonban lehetetlen. A technológia egyelőre nem elég kiforrott hozzá.

A 3DP szektorban most kezd érződni a hiány hatása – minél komplexebb egy technika, annál inkább. Legegyértelműbb eset, hogy nincs elég nyomtatófej a 3D Systems sikeres MJP 2500 W műgyanta-alapú 3D nyomtatójához. A gépet az ékszerészetben széles körben használják, öntőformákat nyomtatnak vele. Ha viszont nincs elég nyomtatófej, áll a gyártás, és ezekben az esetekben a 3DP sem nyújt mentőövet.

Remélhetőleg a prognóziskészítők tévedtek, és a vártnál korábban kapcsol megint gőzerőre a chipgyártás.

Címkék: trendek áramkör 3D Systems koronavírus

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr5516484554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása