HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Folyamatosan bővül a nagyon jó minőségű polimerek piaca

ferenck 2021.03.30. 08:00

A dublini székhelyű vezető piackutató cég, a Research and Markets a 3D nyomtatásban használt legjobb műanyagokat (PA, PEEK, PEKK, PEI, megerősített anyagok) elemezve, prognosztizálta, hogy 2020 és 2025 között évi 22,9 százalékos növekedés, és a mostani 72 millió dollár után, négy év múlva 202 millió dolláros piac várható.

A potenciál óriási, ennek megfelelően a magas szintű hozzáadott értékekkel rendelkező termoplasztikus anyagok iránti kereslet is folyamatosan nő. Kiváló vegyi, mechanikai adottságaik, az oldószerekkel, valamint a hővel szembeni ellenállásuk, (csúnya magyar szóval) masszívságuk miatt egyesek a fémekkel is felveszik a versenyt.

3dnyomtatas_polimer.jpg

Pontosan az említett tulajdonságaik miatt nem véletlen, hogy ezek a polimerek évek óta népszerűek. Ezért használják őket a nagyon magas „belépési szintet” – nyomtatási paramétereket (kompatibilitás más ipari anyagokkal, extrudálás hőmérséklete stb.) – megkövetelő szektorokban, mint például a légjármű-, az autóiparban, a vasutaknál, vagy az egészségügyben.   

Az elemzés a nyomtatószálakra (filaments), porokra, szemcsékre, a földkerekség régióinak piaci helyzetére, illetve a lehetséges alkalmazásokra szintén kitér.

Értékben és mértékben a PEEK és a PEKK esetében a legjelentősebb a növekedés. Előbbit sterilizáló jellege, az emberi csontozathoz hasonló tulajdonságai miatt előszeretettel használják az egészségügyben, például személyre szabható implantátumokhoz. Egyes polimerek fémes gerinc- és ortopédiai beültetéseket is helyettesíthetnek.

A polimerek formáját illetően, a következő években a nyomtatószálakat és a szemcséket fogják leginkább használni. 2019-ben az előbbiek voltak a legnépszerűbbek, ami főként az FDM printerekkel való kompatibilitásukkal magyarázható. Egyes gyártók (Arkema, Evonik, Solvay stb.) pedig, az egyre nagyobb keresletet látva, műanyag-szemcséket kínálnak. Természetesen a porok piacán szintén növekedés várható, amelyet elsősorban a porágyas fúzió további fejlődése, valamint a védelmi és légjármű-ipari igények növekedése indokol.

A kiváló minőségű polimerek piacán a szelektív lézeres szinterezés a leggyorsabban fejlődő technológia. Az anyagkínálat viszont egyelőre korlátozott, mert még kevés SLS printer kompatibilis a csúcsmatériákkal. A fejlesztések viszont rövid időn belüli komoly változásokat vetítenek előre.

Földrajzi régiók terén Észak-Amerikáé, azon belül az Egyesült Államoké a vezető piac. Európa a második, az Ázsiai-Csendes-óceáni térség nem sokkal mögötte a harmadik.

Címkék: trendek jövő ipar polimer nyomtatóanyagok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr4716481474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása