HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Formlabs 3D nyomtatókkal dolgozik a Ford

ferenck 2021.01.13. 08:00

Az autógyártók az elsők között kezdték el alkalmazni a 3D nyomtatást, és egytől egyig pozitívan beszélnek a technológiáról.

Az európaiak közül a Ford Spanyolország használja elsőként a Formlabs nagyméretű Form 3L gépét. A valenciai üzemben a desktop Form 3-mal eddig is dolgoztak, a 3L viszont komoly méretnövekedést jelent. Mivel a 3DP-vel a hagyományos gyártóeljárásoknál gyorsabban és olcsóbban készítenek el egyedi alkatrészeket, nyomatokat, prototípusokat, kifejezetten elégedettek vele.

A sztereolitográfiával működő Formlabs 3D nyomtatók sokat segítenek a végtermékre nagyon hasonlító prototípusok előállításában. A 3DP a Ford számára eddig leginkább akkor volt hasznos, amikor autómotorok minőségellenőrzéséhez kellett speciális eszközöket készíteniük. Ezekben az esetekben a tervezéstől, a prototípuskészítésen keresztül a végtermékig, a teljes gyártóciklusnak a valenciai üzem adott otthont.

3dnyomtatas_formlabs_8.jpg

A 3L printerekkel műanyagkupakokat gyártottak vákuumtesztekhez, amelyekkel a motor szivárgását ellenőrzik. A speciális kupakokat a motort vizsgáló műszerhez dolgozták ki. A szoros tömítés miatt rugalmasnak kellett lenniük, és a teszteken is bírniuk kellett az alacsony nyomást.

A tervezés után a prototípuskészítés következett, majd a végtermékek. Mivel mindössze ezer kupakra volt szükségük, a 3DP abszolút ideális technikának bizonyult. Többször másnapra kellett egy-egy kupak, így nagyon fontos volt, hogy a lehető leggyorsabban, plusz helyben készüljön el, ami azt is jelenti, hogy nem volt szükség külsős beszállítókra.

A Formlabs büszke és elégedett, hogy olyan világhírű autógyártók használják a technológiáját, mint a Ford, és a 3DP-nek köszönhetően, nem függenek óriási ellátási láncoktól, sokkal nagyobb a függetlenségük. Ráadásul a Form 3L nyomtatóterülete akkora, hogy több kupakot egyetlen nyomtatással készítettek el.

A Formlabs termékeit a FreeDee Printing Solutions forgalmazza Magyarországon.

Címkék: autó ipar Ford FreeDee Formlabs

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr5916384978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása