HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Újabb titánalkatrészek Boeing-repülőgéphez

ferenck 2021.01.06. 08:00

A titánt vassal, alumíniummal stb. keverve, nagyon szilárd és csak kicsit sűrű ötvözetek dolgozhatók ki, amelyeket aztán változatos területeken használnak fel. A különleges fém nem meglepő módon népszerű 3D nyomtatóanyag is, egyre gyakrabban printelnek titánporból tárgyakat.

A légjármű-ipar az egyik leglátványosabb alkalmazási terület, oda dolgozik be az európai titánnyomtatás egyik főszereplője, a két nagy riválissal, az Airbusszal és a Boeinggel is együttműködő norvég-amerikai Norsk Titanium is.

3dnyomtatas_repulotitan.jpg

Anyagaikon a repülőgépek szigorú elvárásainak megfelel szabadalmaztatott eljárásukkal, gyors plazma lerakódással (rapid plasma deposition, RPD) dolgoznak.

A cég a napokban készített alkatrészeket a Boeing 787 Dreamlinerhez, a Leonardo olasz repülőgépgyártó-konzorciumnak. A Leonardo a Norsk Titanium első visszatérő európai uniós partnere, és a Norsk részéről kifejezetten örülnek, hogy a cég beszállítói lehetnek.

„Ez a szállítás szignifikánsan jelzi a korábban titánlemezből készült, most nyomtatott alkatrészek számának növekedését. A mi küldetésünkben is fontos lépés. Küldetésünk lényege, hogy a titánkovácsolás légjármű-ipari alternatíváját kínáljuk” – nyilatkozta elégedetten az együttműködésről az ügyfél-programokat vezető Karl Fossum.

Az RPD technológiával kidolgozott Ti-6Al-4V előformákkal 40 százalékkal csökken a nyersanyag-igény. Ez a technika garantálja a cégnek a hihetetlenül pontos terveket, és közben a Boeing-repülőgépek szerkezeti elemeihez szükséges szigorú folyamatkontrollt is betartják.

A polimerrel szintén dolgozó Leonardo additív gyártótevékenységéről sajnos nem oszt meg túl sok információt, azt viszont lehet tudni róluk, hogy printelt fémalkatrészeiket intenzíven tesztelik.

Címkék: titán ipar repülőgép fémnyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr3916371810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása