HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Kaméleon, a nyomtatott elektromos autó

ferenck 2020.10.29. 08:00

A robotikus extrudáló folyamatokkal nagyméretű tárgyakat printelő Scaled Ltd., egy brit cég bemutatta a Kaméleon Projektet. Egy Kaméleon nevű elektromos autóról van szó, közel fél éve dolgoznak rajta.

A projekt céljai közé tartozik az is, hogy demonstrálják vele: az additív technikák forradalmasíthatják az autógyártást. A jármű előállítása a 3DP-hez kapcsolódó több innovatív megoldással történik.

3dnyomtatas_kameleon.jpg

A vázhoz hőre lágyuló, csúcstechnológiás nyomtatott műanyagokat használnak, ugyanakkor a fenntartható gyártás elveinek megfelelve, igyekeznek ezt úgy megoldani, hogy a lehető legkörnyezetbarátabb legyen. E koncepciónak megfelelően újrahasznosított műanyaggal is dolgoznak, minimalizált anyagveszteséggel.

A tervezők különleges technikákat alkalmaztak, például a felesleges pluszanyag eltávolítására használt sztochasztikus topológia-optimalizálással, valamint a „gyár egy dobozban” stratégiával újítottak. Lényege, hogy egy teljes jármű egyetlen gyártóegységen megcsinálható.

3dnyomtatas_kameleon0.jpg

Magával az optimalizáláshoz használt szoftverrel rengeteg random változatot tesztelnek mindaddig, amíg rá nem találnak a végső, az ideális szerkezeti tervet kivitelező megoldáshoz.

A platformot többféle jármű elkészítésére találták ki, mindegyikhez ugyanazzal a hardverrel és szoftverrel dolgoznak. Innen a projekt neve is: a járműveket is úgy tervezik, ahogy a kaméleon színeivel alkalmazkodik mindenkori környezetéhez – az autóknak ugyanúgy alkalmazkodniuk kell. Az ügyfél specifikálja az elvárásait, és a járművet pont úgy dolgozzák ki, hogy megfeleljen ezeknek.

3D nyomtatással Kaméleon nagyobb, erősebb és gyorsabb, miközben előállítási költsége kevesebb, mint egy hagyományos technológiával készült legtöbb járműnek például az ajtaja.

A fejlesztők tömegtermelés helyett tömeges egyedire szabásban, tömeges specializálásban gondolkoznak. Ez a paradigmaváltás szerintük kivitelezhető, és mind a prototípushoz, mind a végtermékhez ugyanazt a technológiát, természetesen nagyméretű 3D nyomtatást használnak.

Milyen következményei lehetnek a Kaméleon projektnek? Például kisebb szükség lesz a futószalagra, drága specializált szerszámokra és így tovább.

Címkék: autó innovátorok személyre szabás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr2916259302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása