HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott csónak a Genfi-tavon

ferenck 2020.10.01. 08:00

A hajó- és a jachtipar pár éve még nagyon tudomást sem vett a 3D nyomtatásról, aztán új kompozitanyagoknak köszönhetően a technológia ezen a területen is megjelent. A beszédes nevű olasz Moi Composites startup nemrég fejezte be MAMBO (Motor Additive Manufacturing BOat) nevű szupercsónakját.

A bemutató a ma kezdődő és október 6-ig tartó 2020-as Genfi Csónak Shown lesz.

MAMBO, a következőgenerációs csónaktervezés és gyártás előfutára hőre keményedő kompozit rostanyagból készült. A 6,5 méter hosszú, 2,5 méter széles, közel 800 kilós motoros vízi jármű komoly navigációs rendszerrel rendelkezik, az utasok kényelmét fehér bőrülések és parafa padló garantálja.

3dnyomtatas_mambo.jpg

Hagyományos eljárással lehetetlen lett volna ilyenre kialakítani. Digitálisan dolgozták ki, majd a cég szabadalmaztatott folyamatos rostgyártás (Continous Fiber Manufacturing, CFM) technológiájával, generatív algoritmusok által vezérelt robotok közreműködésével nyomtatták. A 3DP biztosította a tervezői szabadságot, az egyedi formát, a kiváló mechanikai jellemzőket.

A CFM erős, rendkívül tartós és egyben könnyű, problémamentesen méretezhető szerkezetek gyártását teszi lehetővé. A robotok, optimalizálva a kompozitot, hőre keményedő műgyantával impregnált rostokat printeltek.

A nyomatok mechanikailag hasonló teljesítményre képesek, mint a hagyományosabb üvegszálból, üveggyapotból készült termékek, viszont sem öntőformák, sem más megmunkálóeszközök nem kellenek hozzájuk. Így válik lehetővé, hogy a CFM technológiával ne csak prototípusokat, hanem hatékonyan és viszonylag olcsón egyedi vagy alacsony példányszámú termékeket gyártsanak.

A kivitelezésnél csúcstechnológiát és hagyományokat ötvöztek egybe; változatos profilú, automatizációra, kompozitanyagok fejlesztésére specializált cégek mellett hajóipari vállalatok is részt vettek benne.

Címkék: hajó csónak innovátorok nyomtatóanyagok nyomtatótechnológiák

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr2216221542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása