HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Klasszikus üvegművészet és 3D nyomtatás románca

ferenck 2020.09.14. 08:00

A Velencétől másfél kilométerre lévő, öt szigetre épült, 5600 lakosú Murano 1291 óta a városállam legendás üveggyártásának hivatalos központja. Virágkorát a 16. században élte, de üvegiparáról már a 10. században is tettek említést. A tevékenység a 20. századra ismét csúcsra futott, és a turizmussal ma is népszerű.

Az üvegművészet a jelen alkotóit is megihleti. Klasszikus mesterség és 21. századi csúcstechnológiák találkozásának szép példájaként, három építész (Arturo Tedeschi, Michael Pryor és Pavlina Vardoulaki) a hagyományt 3D nyomtatással párosítva, izgalmas lámpával állt elő.

3dnyomtatas_lampa_1.jpg

Lógó lámpájuk neve Horizont, pontosabban a beszédes nevű horizON. A printelt alapformát (vázat) Muranóban kézzel készített üvegszerkezettel kombinálták egybe. A látványos világítóalkalmatosság nemcsak régi és új technikák, de hagyományos és mai anyagok szintézisét is illusztrálja.

A részben üvegbe ágyazott „fémes” részekhez nejlonnyomtatást használtak. A szerkezet azonban nemcsak esztétikai funkciót szolgál, hanem a fényt is speciális módon képes szétszórni.

3dnyomtatas_lampa0_2.jpg

Amikor a LED rendszer megvilágítása eléri a printelt központi részt, a fény megszűrődik, amellyel az a cél, hogy a falakon és a plafonon különböző alakzatok és mintázatok keletkezzenek.

Az átlátszó üveghéjat a muranói mesterek CNC-marással készült öntőformákkal és klasszikus üvegkészítő módszerekkel dolgozták ki. Úgy alakították ki, hogy véletlenül se törjön össze, majd miután megkeményedett, gondosan megcsiszolták, és összeszerelték a printelt belsővel.

A munkát a szeptember 13-án zárult 2020-as Velencei Üveghéten mutatták be.

„Projektünk azon a feltételezésen alapul, hogy a következő évek ipara nemcsak technológiailag folyamatosan frissített termékek felé fejlődik, hanem az egyediséget, a kézművességet és még a hibákat is újból figyelembe veszik és a munkákba integrálják. Az iPhone korában egyfajta egyenlettel próbálkozunk: a technikai tökéllyel gyorsabban távolodunk el termékektől, tartjuk elavultnak őket. A tárgyak csak átmeneti dolgok és társak, már nem kötődnek hozzájuk történetek, minden egyes hardverfrissítésnél lemondunk róluk.”

A horizON lámpa a terméktervezésnek ezt az attitűdjét ellensúlyozza. Tervezői maradandó alkotásban gondolkoztak.

Címkék: művészet lámpa üveg lakberendezés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr6716199112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása