HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Artec Eva szkennerrel készülnek az abszolút élethű orvosi próbababák

ferenck 2020.07.31. 08:00

A három éve alapított londoni Lifecast Body Simulation (Lifecast BodySim) több nagy produkcióban is megcsodált munkássága mérföldkő a filmiparban – az általuk szimulált emberi testek kísértetiesen élethűek, szinte meg sem lehet mondani róluk, hogy nem valódiak.

A sikerek eredményeként két egészségügyi dolgozó különös, de teljesen logikus javaslattal kereste fel őket – mi lenne, ha filmek mellett orvosi képzésre is készítenének próbababákat? Ha az öntéssel, 3D szkenneléssel és nyomtatással dolgozó cég bővítené tevékenységi körét?

Jóval a Covid-19 kitörése előtt bekapcsolódtak az egészségügybe, aztán a járvány Egyesült Királyságbeli elterjedésekor öt próbababát adományoztak koronavírusra specializált kórházaknak. Eleinte 2 ezer egészségügyi szakember gyakorolt rajtuk.

3dnyomtatas_arteceva.jpg

Sürgősségi helyzetekben a pontosság és az alaposság kulcsfontosságú, máskülönben az orvosok több rosszat tesznek, mint jót. Viszont, ha próbababán gyakorolnak a beavatkozás előtt, már van tapasztalatuk.

Szuper-élethű testekhez részletes és abszolút pontos próbababákat kell létrehozni. Az emberi fej pontos másolata az Artec Eva 3D szkenner nélkül ma már kvázi elképzelhetetlen. Ez a gyors és precíz gép ideális közepes méretű objektumokhoz, így az emberi test 3D szkenneléséhez is.

Évszázadokig, valamint a filmipar nagy részében és a formatervezésben még ma is az úgynevezett „életöntés” (life-casting) volt a bevett módszer élő emberi testek 3D-s másolására. Ezzel az eljárással csak egy fej elkészítése 20 percig tart, és ehhez lehet még hozzáadni a többórás elő- és utómunkálatokat is. Az egész test 3 óra, míg 3D szkenneléssel percek kérdése. Jelenleg az iparág vagy csak testrészeket, vagy a teljes testet illetően, egyre inkább a 3D szkennelést használja.

3dnyomtatas_arteceva0.jpg

A Lifecast BodyCam a két módszert összekombinálva alkalmazza, például Artec Evaval a fejet, életöntéssel a többi testrészt csinálják. A szkennernek viszont több egyértelmű előnye van, például idős személyekkel lényegesen könnyebb, jóval kisebb a terhelés, kevésbé fárasztja le őket, a szemüket is nyitva hagyhatják stb. Ha pedig nem sikerül valami, gyorsan megismételhető, megfelelő arctekintetekkel, testhelyzetekkel.

Szkennelés után az adatokat az Artec Studio dolgozza fel, majd jön a nyomtatás. A nyomatokat finomítják, szobrok, öntvények lesznek belőlük. Ebben a szakaszban formálható, rugalmas és elasztikus Monster agyagot használnak, amellyel a finom részletek, például a ráncok is megvalósíthatók. A szuper élethű testekhez szilikon is kell még. Utána jön a haj, szőr és hasonlók.

A próbababák azonban még ennél is többek: lélegeznek, belső szervekkel is rendelkeznek, mérhető a pulzusuk, torkukba kamera és ultrahangjuk is van. Ha valamelyikbe belenézünk, pont olyan, mint egy emberi torok.

A 3D szkennelő technikát a próbababa részeinek összerakására, digitális prototípusokhoz és tesztalkalmasságra való előkészítésre, de egyes, köztük hihetetlenül nehezen kivitelezhető testrészek (bordák stb.) nyomtatásához is használják.

Ma már Indiában, Ausztráliában, Németországban, Franciaországban, szinte az egész világon vannak ügyfeleik, Floridában pedig gyártóközpontot nyitottak. Optimális esetben egy test egy hét alatt készül el, de mivel egyszerre többön dolgoznak, így most, miközben tombol a Covid-19, havonta 15-nél több próbababát gyártanak le.

A járvánnyal a Lifecast BodyCam – és (a Magyarországon a FreeDee Printing Solutions által forgalmazott) Artec Eva – szerepe kulcsfontosságúvá vált. A cég abszolút elégedett a szkennerrel.

Címkék: orvosi 3D szkenner FreeDee Artec koronavírus

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr1316084610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása