HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Csúcsfelbontás óriásprinterrel

ferenck 2020.07.23. 08:00

Az elmúlt három évtized 3D nyomtatásában a legtöbb újítás a relatíve klasszikus megoldások lehetőségeinek maximális kitolását, a határok folytonos áthágását jelentette. Nagyobb darabok printelése sokszor a gyorsaság, a teljesítmény és a felbontás rovására ment.

Szerencsére az elmúlt években egyre többen felismerték a változtatások szükségességét. Egyikük, az Illinois állambeli Azul 3D HARP (high-area rapid printing) megoldása egyesíti a hagyományos gyártótechnikák gyorsaságát, teljesítményét és felbontását. Immáron egyiket sem kell feláldozni.

Sőt, az Északnyugati Egyetemen kikísérletezett technológiával talán még jobb is a minőség. Az Azul 3D első printereit 2021 első negyedévében szállítják ki, gyártásra teljesen kész gépeik jövő év végén jelenhetnek meg a piacokon.

3dnyomtatas_harp.jpg

A cég gyártóüzemet létesít, új termékeket tervez, vezetőségéhez pedig az USA egyik legelismertebb nyomtatóanyag- és 3DP-specialistája, az eddig a Harvard Wyss Intézetében tanító Jennifer Lewis is csatlakozik.

A prototípus, egy kb. 4 méter magas, 0,8 négyzetméteres nyomtatási területtel rendelkező gép egy óra alatt a rekordnak számító kb. fél méter printelésére alkalmas. Ez azt jelenti, hogy akár egy darabból álló nagy részek, akár különféle kicsi darabok egyszerre készíthetők vele.

„Ha gyorsan és nagy darabokat tudunk nyomtatni, megváltozik a gyártás módjáról alkotott véleményünk. A HARP technológiával bármi előállítható alkatrészeket tároló raktár és öntóforma nélkül. Kívánság szerint tényleg akármi létrehozható vele” – magyarázza Chad Mirkin, az Azul 3D vezetőségének elnöke.

Nagyméretű 3D nyomtatóként a felbontás is egyedülálló teljesítmény, ráadásul a nyomatokhoz nincs szükség hosszadalmas utómunkálatokra. A méretesebb gépekre pont az ellenkezője jellemző: a hatalmas nyomatok felbontása elég alacsony, plusz komoly utómunkálatok is kellenek hozzájuk.

Mivel a printerrel számos anyagból készíthetők nyomatok, sok alkalmazási területen számíthatunk rá: légjármű- és járműipar, orvosi műszerek, fogászat, divat stb.

„Egyértelműen sokféle 3D printer található a piacon. Többel épületek, hidak, autóvázak, míg másokkal kis dolgok építhetők nagy felbontásban. Izgalommal tölt el bennünket, hogy kategóriájában a miénk nemcsak méretre, hanem teljesítményre is a legnagyobb” – nyilatkozta David Walker főmérnök.

Címkék: nyomtatók innovátorok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr9616041164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása