HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Szabadalomfront: Európa és az USA a 3D nyomtatás motorja

ferenck 2020.07.22. 08:00

Az általános értelemben vett gyártás jövője az olyan kisvállalatoké, mint például a Covid-19 sújtotta északolasz területeken lélegeztetőgépekhez két nap leforgása alatt többszáz szelepet 3D nyomtatással legyártó Isinnova. A másik opció Kína lett volna, csakhogy az ottani gyárakból érkező darabokra legalább egy hétig kellett volna várakozni.

A 14 személyt alkalmazó Isinnova márciusban közönséges snorkeling maszkot alakított át életmentő lélegeztetőgéppé, újításukat ma már a világ különböző pontjain használják.  

„Az additív gyártás elterjedése általánosabb trend, a digitális technológiák térhódításának része” – nyilatkozta António Campinos, az Európai Szabványhivatal (EPO) elnöke.

3dnyomtatas_patenting.jpg

Az additív gyártásban egyelőre Európáé és az USA-é az innováció, legalábbis az EPO friss tanulmánya alapján. Évente viszonylag kevés szabadalmat adnak ki, viszont a technológiák között az additív gyártás fejlődése tűnik a leggyorsabbnak, a terület legtöbb szabadalmi oltalmát a General Electric, a Raytheon Technologies és a Siemens nyeri el. Mindhárom nagy ipari szereplő szerint a 3DP megváltoztatja a gyártáshoz való hozzáállásukat – sokkal flexibilisebb és méretezhetőbb, mint volt eddig.

A szabadalmak jól mutatják, hogy hol van a legtöbb innováció. Ugyan nem tökéletes barométerek, de segítenek azonosítani, hogy mely cégek és régiók profitálhatnak a legtöbbet az új technológiákból.

A tanulmányból kiderül, hogy a szabadalmak zömét multinacionális vállalatok, például a GE, a Boeing és az Airbus, az orvosi műszerekkel foglalkozó Johnson & Johnson és a Zimmer Biomet, a fogyasztói termékeket előállító Nike és a Procter & Gamble jegyzik.

A 3D nyomtatással kapcsolatos európai szabadalmak kb. 20 százaléka kisvállalatoké, 10 százaléka egyetemeké. Az Egyesült Államok felsőoktatási intézményei közül a Harvard, az MIT és a Kaliforniai Egyetem az élenjárók. A telekommunikációban és a számítógépeknél sok szabadalmat jegyző kínai vállalatok és oktatási intézmények a 3DP szabadalmak nem egész 1 százalékát adják csak.        

„A 3DP gyors fejlődését látjuk, a Covid-19 alatt a technológia sok helyen főszereplővé vált, ahol a hagyományos gyártás nem tudta tartani a lépést” – nyilatkozta Chris Higgins, washingtoni szabadalmi jogász.

Címkék: trendek szabadalom Kína koronavírus

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr2416041062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása