HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Lebegő szobrok

ferenck 2020.04.16. 08:00

A Massachusetts Institute of Technology, a világhírű MIT Médialaboatórium Hiroshi Ishii vezette Tapintható Média Csoportja Thom Kubli berlini képző- és hangművésszel a gravitáció törvényét „kihívó” ultrakönnyű lebegő szobrokat nyomtat.

A projekt a felsőoktatási intézményben vendégművészként dolgozó Kubli „spekulatív” gépek iránti vonzódásán alapul. E szerkezetek lényege, hogy működésüket inkább metafizikai értékek, és nem hasznossági szempontok határozzák meg.

Pár évvel ezelőtti „Feketelyuk horizont” munkájában három fekete duda buborékfolyamokat bocsátott ki magából. Miközben folyékony szappant alakítottak át buborékokká, rezgésük hirtelen 3D buborékformákká változott. MIT-s tudósok a 2016-os Ars Electronicán látták, és Ishii meghívta kutatócsoportjába.

3dnyomtatas_orbiting.jpg

Jelenleg különleges 3D nyomtatót fejlesztenek. A géppel pehelykönnyű szobrokat állítanak elő, amelyek nyomtatás után lebegni kezdenek. A „lebegő koreográfiában” gondolkodó Kubli a szobrokat hőáramlatokba igyekszik terelni, „álomszerű mozgással” repkednek, majd landolnak a földön.

„Létrehozhatók-e új geometriájú és új tulajdonságokkal rendelkező lebegő dolgok, és ha igen, milyen technológiával?” – tette fel a kérdést az alkotói folyamat előtt Kubli, majd különféle gyártási eljárásokat modelleztek, prototípusokat készítettek, többfajta anyagot, például cukrot, üveget, aerogélt teszteltek.

Arra a következtetésre jutottak, hogy az ideális anyag a hélium megkötéséhez elég vékony és könnyű, viszonylag komplex 3D szerkezetek létrehozásához viszont elég erős. A projektre úgy gondolnak, hogy a kulturális és technológiai vívmányok egyfajta légi archívumaként működhet a jövőben. Az ok: a formákat (többek között) űrhajók, műholdak, okostelefonok, a modern építészet és a kortárs szobrászat ihlette meg.

„Az MIT-n nagyon tudományos, analitikus és pragmatikus munkákat készítünk. Viszont hiszek a közönség inspirálása szempontjából kritikus művészi, a poétikus oldalukban is” – jelentette ki Ishii a Keringésnek (Orbiting) elnevezett projektről.

Az alkotás csodás, a súlytalanságban és repülés közbeni érzetet hivatott felkelteni, kérdéseket generálni róla. A csoport újfajta tárgyakról beszél – a Lebegőket hegyes élekkel, lapos részekkel és kifinomult részletekkel tervezték. A nagyon könnyű anyag és a speciális 3D nyomtatótechnika miatt valósulhatott meg.

Egyelőre a kezdetnél tartanak, printelt lebegő tárgyaikról a következő években tudhatunk meg többet.

Címkék: szobrászat MIT

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr1215603654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása