HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Tárgyak nyomtatása pár másodperc alatt

ferenck 2020.03.03. 08:00

A Lausanne-i Svájci Szövetségi Technológiai Intézet, a világhírű EPFL kutatói új 3DP eljárást dolgoztak ki, amellyel kicsi és puha tárgyak pár másodperc alatt előállíthatók. A rendkívül pontos (volumetrikus) módszert fontos orvosi és bioprinting alkalmazásokban hasznosíthatják, például ideálisnak tűnik hallókészülékek vagy sejtszerkezetek készítésére.

A fejlesztést részben a tomográfia, a felületi szkenek alapján tárgyak modelljét kiépítő képalkotó eljárás inspirálta. A technika alapján a kutatók folyékony anyagokat, például biogéleket és folyékony műanyagot több szögből ráirányított lézerfény-mintával polimerizáló rendszert dolgoztak ki.

„Az egész a fényről szól. A lézer polimerizációs folyamattal keményíti meg a folyadékot. Annak függvényében, hogy mit építünk, algoritmusok számolják ki pontosan, hogy hova és milyen szögekből, mekkora mennyiségben irányítsuk a lézernyalábokat” – nyilatkozta az EPFL leányvállalata, a Readily3D egyik vezetője.

3dnyomtatas_epfl.jpg

Az eljárással jelenleg akár 2 centiméteres tárgyak is készíthetők, pontosságuk 80 mikrométer. Ilyen méretű objektumok nyomtatása 15 másodpercnél kevesebb ideig tart.

A szabadalmi oltalomra benyújtott technológiát a Readily3D máris igyekszik kereskedelmi termékké alakítani, majd piacra dobni a rendszert.

„Az additív gyártás néven ismert hagyományos 3D nyomtatótechnikák rétegről rétegre építik fel a nyomatokat. Az ezzel a módszerrel készült puha tárgyakkal az a probléma, hogy hamar szétesnek” – magyarázza Damien Loterie, a Readily3D vezérigazgatója.

A gyorsaságnak és a módszernek köszönhetően az új technikával ezek a problémák mind orvosolhatók.

A megoldás a bionyomtatásban szövetekhez és szervekhez használható finom szerkezetek előállítására alkalmas. A kutatók máris együtt dolgoznak egy sebésszel; artériákat igyekeznek printelni, majd tesztelni. Loterie elmondása alapján az eddigi eredmények kifejezetten ígéretesek.

Mivel a technológiával szilikon- és akrilrészek is gyorsan, utómunkálatok nélkül elkészíthetők, a design és a belsőtervezés-piacon szintén komolyak a lehetőségek.

     

Címkék: anyagtudomány bioprinting nyomtatótechnológiák

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr315476348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása