HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

2030-ra 10 milliárd dolláros üzlet lesz az „autónyomtatás”

ferenck 2020.02.11. 08:00

A SmarTech, 2019-es anyaga után, idén is felmérte az additív gyártás és az autó-/gépjárműipar kapcsolatát, jövőbeni együttműködéseket, trendeket.

Az anyaghoz kapcsolódik, hogy az abból kiinduló 3D Printing Media is áttekintette a lehetőségeket, és megállapította, hogy a gépjárműipar 2030 körül évi 10 milliárd dolláros üzletet jelenthet, és a számba a prototípuskészítés nem tartozik bele.

Minden jel és (főként) a legutóbbi előrejelzések, elemzések alapján a 3D nyomtatótechnológiákkal kivitelezett alkatrészgyártásban óriási további lehetőségek rejlenek. A terület a 3DP egyik első korai befogadójaként évek óta számos innovatív kezdeményezést jegyez, és ez a tendencia folytatódni fog.

3dnyomtatas_auto_1.jpg

A növekedés töretlen, üteme egyre gyorsabb.

A jelent a hardver uralja, lényegében az egész fejlődést vezérli, a bevételek több mint egyharmada erről a területről származik. A jövőben még több 3D nyomtatóra lesz szükség, és a printerek mindinkább megfelelnek a tömeges gyártás elvárásainak.

Szaporodnak a végfelhasználói darabok, valamint a kész részek és eszközök, szerszámok (öntőformák, sajtolók, szerelvények stb.) is, másrészt egyedibbek az összeszerelő módszerek.

A hardvergyártók egyelőre nagyon elégedettek lehetnek. De csak egy pontig, mert nehéz megjósolni, hogy például 10 év múlva az additív gyártás melyik területe generálja majd a legtöbb bevételt.

Néhány éve még alig beszélhettünk ilyesmiről, szinte csak a prototípuskészítés, illetve egyes szerszámok előállítása létezett. Ma már komoly értékteremtés történik, óriási jövőbeli lehetőségekkel.

A mind polimerekkel, mind fémekkel működő „hagyományos” additív gyártótechnológiával dolgozók (EOS, 3D Systems, Stratasys, SLM Solutions) a teljes folyamat automatizálásán munkálkodva, számos új folyamatot indítanak el, másrészt rengeteget javult az AM folyamatokat futtató szoftverek minősége. A „nagyágyúkra” növekvő nyomás nehezedik a feltörekvő új cégek (például a Carbon), vagy a 3DP-t korábban elhanyagoló infokom óriások, például a HP felől.

Az új vállalatok jelentősen hozzájárulnak gyorsabb, költséghatékonyabb folyamatokhoz, a tömeges gyártás előkészítéséhez.

A „titánok harca” meghatározza következő évtizedet is, és a harcból az alkalmazások csak jól jöhetnek ki. A vetélkedés pozitívuma még, hogy a nagy autógyártókat egyre komolyabb befektetésekre ösztönzi.       

Címkék: jövő autó

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr2615392120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása