HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Élethű hologramok

ferenck 2020.01.15. 08:00

A francia Ultimate Holography 15 éves kutatási projekt eredményeként hologram printert épített. Elmondásuk alapján sikerült elkerülniük a technológia ismert problémáit: drága lézereket, lassú nyomtatási sebességet, telítetlen színeket.

A Chimera olcsó lézerekkel működik, gyors, remek színminőséget biztosít. Saját tervezésű speciális, szemcsés fényképanyagra nyomtat maximum 120 fokos látószög-elhajlásban élvezhető hologramokat. Számítógép által generált 3D modellekből vagy szintén saját fejlesztésű szkenner szkenjeiből generálja őket. A hologramokból másolatok készíthetők.

3dnyomtatas_hologram0.jpg

A kivitelezéshez alaposan tanulmányozták a korábbi holografikus nyomtatófejlesztő technológiákat, előnyeiket és hátrányaikat egyaránt figyelembe vették. Látták a printerek nagyon sok technikai korlátba ütköző első két generációját, s ezt követően döntöttek a kereskedelmi forgalomban beszerezhető (és az eddigi rendszerek által használt) merev fotóanyag helyett saját fejlesztés mellett.

A gép kisteljesítményű, folyamatos vörös, zöld és kék lézereket használ, amelyeket a kutatók egyedi megoldásokkal (rezgésellenes, expozíció-javító mechanizmussal stb.) turbóztak fel, igyekeztek hibamentessé tenni.

3dnyomtatas_hologram.jpg

Hologramokat kicsi (250-500 mikronos) holografikus elemek egymás utáni felvételével készítenek. Három térbeli modulátorral és egyedi tervezésű, full-color (teljes színskálájú) nyomtatófejjel dolgoznak, utóbbi biztosítja a 120 fokos látószög-elhajlást. Nyomtatás után vegyi anyagokkal dolgoznak rajtuk, módosítják a méretüket.

Egy 30x40 centis hologram nyomtatása 11 óráig tart, ami az eddigi technikák munkaidejének kb. a fele.

Az új technológiával eddig 60x80 centis, változatos színekben változatos hologramokat (játékokat, pillangót, múzeumi darabokat) printeltek. Kiderült, hogy a felbontás, a látószög egyértelműen magasabb, a színvilág pedig sokkal látványosabb, mintha valamelyik másik, használatban lévő rendszerrel dolgoztak volna.

A kutatók elmondták, hogy a technológia, különösen a 3D szoftverek fejlődésével az alkalmazási kör bővülni fog, printerüket például a medicinában és más területeken is használhatják.

Címkék: orvosi hologram innovátorok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr9515297778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása