HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Mi várható a következő években?

ferenck 2020.01.08. 08:00

Az Ipar 4.0-ra történő felkészüléshez a hagyományos gyártási megközelítéseket alapjaiban átíró attitűd szükséges; az oktatásnak ebbe az irányba kell elmozdulnia.

Az egyetemek és a képzési programok ezt az új hozzáállást hivatottak elterjeszteni, hogy a diákok megszabaduljanak a beléjük rögzült gyártási sémáktól. Szerencsére, a 3DP megjelent az oktatási programokban, és a felkészültség magától értetődően sokat segít hallgatóknak, hogy betölthessék a 3D nyomtatóipar által a következő 10 évben generált többmillió állást.

Személyre szabás és tömeges méretű személyre szabás szintén az új megközelítés szerves részei. A fogyasztói egészségügyi szektorra gyakorolt hatásuk már ma is teljesen egyértelmű, gondoljunk csak néhány nyomtatott lábbeli sikerére.

3dnyomtatas_trendek0.jpg

Az autó- és gépjármű-iparban ugyanez a helyzet, a szektor az utóbbi 100 év legnagyobb változásán megy át, a belső meghajtású motorokat előbb-utóbb elektromos autók helyettesítik. A járművek növekvő népszerűségével a gyártók a fém- és a műanyagnyomtatás előnyeit egyaránt kiaknázzák. A Volkswagen például bejelentette, hogy 2028-ig 22 millió elektromos járművet fog gyártani, és ambícióival természetesen nincs egyedül.

Ha az autó- és gépjárműipar által évente gyártott alkatrészek számát és a 3D nyomtatás által biztosított gyorsprototípus-készítési, illetve gyártópotenciált összeadjuk, egyértelmű, hogy a korábban kivitelezhetetlen részek előállításával, az elektromos, sőt, az önvezető járművek is új szintre lépnek.

A digitális adattovábbításon alapuló lokális termékelőállítás egyelőre nem győzött meg mindenkit, és nem is terjedt el tömeges mértékben. A gyártóknak értelemszerűen alaposan ki kell értékelniük, hogy az adott tevékenységre az ellátási lánc melyik pozíciója a leghatékonyabb – a végfelhasználóhoz vagy a forráshoz legyen közel?

A számítástudományhoz hasonlóan, a 3D nyomtatásban is egyre nyilvánvalóbbá válik a hardver működését meghatározó szoftver-ökoszisztémák jelentősége. A programok és az adatkezelés fejlődése gördülékenyebb rendszermenedzsmentet, azon keresztül pedig jobb minőségű nyomatokat eredményez. Cégek új alkalmazásfejlesztői felületein partnerek és fogyasztók is közreműködnek egyénire szabott termékek elkészítésében.

Mindezek mellett, a gyártóknak módjukban áll biometrikus adatok tömeges személyre szabása, amellyel további lehetőségek nyílnak meg: részek teljes ellátási láncon keresztül történő nyomon követése, hatékonyabb virtuális raktár- és cserealkatrész-menedzsment stb.

Az elosztott gyártással a 3DP még közelebb kerül a végfelhasználóhoz.

Címkék: trendek szoftver

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr9515395270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása