HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

2020 legfontosabb nyomtatási trendjei

ferenck 2020.01.07. 08:00

Év elején minden technológiai terület, így a 3D nyomtatás szakértői is felteszik a magától értetődő kérdést: mi várható a következő 12 hónapban, milyen újdonságokra számíthatunk?

A HP 2019-re a gépi tanulás 3DP-be integrálását, tervezési folyamatok generatív design általi felgyorsulását, az orvosi alkalmazások „robbanását” prognosztizálta. Az előrejelzések, különösen az egészségügyre vonatkozók (a sebészi segédanyagoktól a művégtagokig) nagy általánosságban valóra váltak.

A HP 2020-ra is elkészítette prognózisát, amelyben fontos kérdéseket igyekszik megválaszolni. A következő kulcstrendeket vázolták fel: az additív gyártás meghatározó szerepet játszik az Ipar 4.0 további fejlődésében, egyre nagyobb a fenntartható gyártás iránti igény (követelmény), az automatizáció megváltoztatja a futószalagot/gyári termelést, az adatelemzés és a szoftverek jelentősége tovább nő.

3dnyomtatas_trendek_2.jpg

Az ipari szintű automatizáció az összeszerelésre is vonatkozik, és megvalósulhat sokak álma: printelt fém- és műanyagrészek problémamentesen egymásba integrálhatók lesznek. Egyelőre azonban nem létezik a mindkét anyagtípussal dolgozó szupernyomtató, aminek több oka van, például az eltérő feldolgozási hőmérséklet.

Az automatizáció térnyeréséből, a fémhez és a műanyaghoz való szimultán hozzáférésből például az autó- és gépjármű-ipar profitálhat majd sokat, műanyag alkatrészekbe (kormányba, motorba stb.) printelhetnek fémeket, elektromosságot vezető és a nyomásnak jól ellenálló részeket dolgozhatnak ki stb.

Szervezetek nyomatok felületi textúrájába kódolhatnak a gyártási számnál jóval többet eláruló digitális információkat. Részek így nyíltan és titkosítva is felcímkézhetők, a címkéket ember és gép egyaránt képes kezelni – olvasni. Mivel a nyomatok nyomon követése és az adatrendszerek a mostaninál is fontosabbak lesznek, a tendencia erősödni fog.

Hagyományos gyártási folyamatok hajdani kidolgozásánál környezeti hatásaikat nem vették figyelembe. Ipari 3D nyomtatás és gyártás összekombinálásával az integrált technológia nagyon súlyos hatással lehet a bolygóra. Az ok egyértelmű: a széndioxid-kibocsátás közel harmada termékek előállításából és elosztásából ered.

Azaz a korábbi folyamatok nagy része fenntarthatatlan.

A közismerten környezetbarát 3DP-vel kevesebb az ipari hulladék, kisebb a raktározás iránti igény, és összességében csökken a mérgezőgáz-kibocsátás. Tervezők és mérnökök újragondolják termékek életciklusára vonatkozó elképzeléseiket – komplex geometriákat használnak a hagyományosaknál sokkal könnyebb részekhez, tovább csökkentve nemcsak a széndioxid-kibocsátást, hanem az energiafogyasztást is.

Szintén környezetbarát szempontok érvényesülnek abban a gyakorlatban, hogy szállítás helyett digitális fájlokat továbbítva, egyre több gyártó részesíti előnyben termékek helyi előállítását.

Címkék: trendek HP

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr3915395268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása