HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D nyomtatás és építészet 2019-ben

ferenck 2020.01.03. 08:00

2019 elején a 3D nyomtatást – hasonlóan az előző évekhez – szakemberek az építészetet befolyásoló technológiák egyikeként azonosították. Nem volt nehéz dolguk, hiszen innovatív vállalatok az additív gyártással például a hajléktalanság problémáját is meg akarják (legalábbis részben) oldani.

A hatás tehát borítékolható volt, a mód viszont nem. Aztán kanálisoktól épületfákig, Texastól a világűrig, a 3DP sok-sok építészeti, építőipari projektben benne volt.

Az év Sanghajban, egy betonból készült gyalogos híddal indult. A 26,3 méter hosszú szerkezetet klasszikus elődök inspirálták, a tervet pedig a Tsinghua Egyetem tanára, Xu Weiguo dolgozta ki. Kína ismét bizonyította, hogy a terület élenjáróinak egyike.

3dnyomtatas_epiteszet.jpg

Januárban indult el Thesszalonikiben a Zéró Veszteség Labor kutatási kezdeményezés, a robotkarral bútorokat stb. újrahasznosító, környezetbarát Nyomtasd ki a városod projekt része. Közterek, települések újratervezése, műanyag hulladék környezetbarát hasznosítása és más jól csengő mondatok voltak a hívószavak.

A Columbia Egyetemen (New York) anyagok, például a fa külső és belső szerkezetét 3D printerrel lemásoló technológiát fejlesztettek. Óriási potenciál rejlik benne, de egyelőre csak érdekesség, a konkrét alkalmazásoktól elég messzire tartunk.

A Zürichi Szövetségi Technológiai Intézet (ETH Zürich) szakemberei automatizált robotkarokkal nyomtattak változatos formájú betonszerkezeteket, köztük különleges oszlopokat is. Ugyanők teljesen futurisztikus épületet is kitaláltak, s (részben) kinyomtattak; az épületek eleinte tudományos tevékenységek helyszínéül szolgál.

Márciusban és áprilisban egy müncheni épülethomlokzat, texasi lakókörnyezet, közösségi terek koncepciói, és a NASA rendületlen Mars-ötletelése jelentette az újdonságot.

A lista folytatható, távolról sem teljes. Egyre méretesebb gépek printelnek egy vagy több darabban változatos formájú szerkezeteket. Ma már jóval gyorsabbak és sokkal nagyobb méretekkel is elboldogulnak, mint akár egy-két esztendeje.

Az építészet jövője ugyan nemcsak 3D nyomtatásból fog állni, de a technológia mindenképpen a szektor meghatározó megoldásai közé tartozik, és ez nyilván így is marad, sőt, a nyomtatási sebesség növekedésével folyamatosan nyílnek meg az újabb kapuk.   

Címkék: trendek építészet Kína nyomtatóanyagok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr8415366130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása