HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott érzékelők teszik gördülékennyé a dolgok internetét

ferenck 2019.12.19. 08:00

A dolgok internete (Internet-of-Things, IoT) mindenféle berendezésekből, gépekből, érzékelőrendszerekből álló, ember nélküli gigantikus hálózat. Könnyebbé teszi a hétköznapokat, energiát spórol nekünk, hatékonyabb vele a közlekedést, a hulladékkezelés stb.

Szinte végtelen lehetőségek tárházát nyitja meg, viszont a szenzorok folyamatos adatgyűjtése komoly biztonsági problémákat is felvet.

3dnyomtatas_szenzorok0.jpg

Az épülő-bővülő rendszer irdatlan mennyiségű egységből, jelenleg kb. 20 milliárd szenzorból áll (és a növekedés egyre drasztikusabb), tökélyre futtatása csúcsmodern gyártótechnológiák, például a ma már elektronikus komponensek készítésére is alkalmas 3D nyomtatás és nanoanyagok nélkül elképzelhetetlen, kivitelezhetetlen.

A szenzorokhoz áramvezető – rézzel, ezüsttel, arannyal stb. kevert – „tintát” használnak, és a technológia rugalmassága miatt az egységek, és persze maga a rendszer is folyamatosan bővíthető.

3dnyomtatas_szenzorok.jpg

Az elektronikanyomtatás fejlődése eljutott arra a szintre, hogy túllépve a 2D áramkörök korlátait, változatos formákra és méretekre kialakított kütyükben, erős és „intelligens” IoT szenzorok tömeges gyártásában is gondolkodhatunk.

Áramvezető tinták mellett a (magunkon viselhető kütyükhöz is feldolgozható) nanoanyagok, például a csodamatériának tartott grafén használata szintén felgyorsíthatja a dolgok internetének működését, külső fizikai hatásokkal, például széllel és esővel szemben ellenállóbbá teszi az érzékelőket.

Bíztató, hogy kínai kutatók eljárást dolgoztak ki grafénoxid tinta használatára, amellyel pici szuperkondenzátorokat printeltek.

A hagyományosabb anyagokból készült szenzorok rövidebb ideig bírják ki az extrém meleget, vagy hamarabb rozsdásodnak a tengeri alkalmazásokban. Folyamatos cserélgetésükkel veszítenek hatékonyságukból, és jelenleg úgy tűnik, hogy a tartós nanoanyagoknál, leginkább a grafénnál nincs jobb alapmatéria hozzájuk.

Az érzékelők fejlesztéséhez a természet az egyik legfőbb inspirációforrás, szempilláról mintázott szenzorok például élőlények környezetészlelését imitálják.

Az előrejelzések szerint az IoT 2020-ra érik mainstream technológiává.

Címkék: trendek nanotech anyagtudomány szenzor grafén dolgok internete

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr9215266914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása