HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nukleáris anyagok újrahasznosítása 3D nyomtatással

ferenck 2019.12.02. 08:00

Az Egyesült Államok Energetikai Minisztériumához tartozó Argonne Nemzeti Laboratóriumban nagyon kockázatos nukleáris anyagok újrahasznosításával is foglalkoznak. A tevékenységhez ma már használják a 3D nyomtatást.

Korábban is értek el sikereket ezen a területen, például egy atomreaktor által használt üzemanyag 95 százalékát hasznosították újra. A szám döbbenetes, csakhogy a maradék 5 százalékkal szintén kellene kezdeni valamit. A kutatók ezen dolgoznak, mert előbb-utóbb szeretnék elérni a bűvös 100 százalékot.

Egy tanulmányban elmagyarázzák, hogy atommaghasadással hogyan hasznosíthatók újra bizonyos izotópok, amellyel további 2 százalék nyerhető.

3dnyomtatas_nuclear.jpg

„5 százalék többszázezer éven keresztüli tárolása helyett a maradék 3-at maximum ezer évig kellene, azaz ezzel a kiegészítő lépéssel az idő drasztikus csökkentése a cél. A nukleáris anyag negyedik generációs gyors reaktorban történő lebontásával pluszelektromosság generálható” – magyarázza Andrew Breshears, az egyik kutató.

A célt az amerícium és a kűrium a lantanoidák néven ismert ritka fémektől történő elválasztásával érték el. Additív gyártással megvalósították, hogy tesztcsövek helyett nagyobb volumenben tudtak dolgozni. A vegyi anyagokat elválasztó folyamatok újratervezésekor az elkülönülő elemeket laboratóriumi és ipari szinten is összekapcsoló úgynevezett „kontaktorokat” nyomtattak.

A 36 lépésből álló folyamat végeredményeként az aktonoidákat (a periódusos rendszer 90. és 103. közötti elemei, például az amerícium és a kűrium) sikeresen elválasztották az 57-71 rendszám közötti lantanoidáktól. A művelet azért ennyire bonyolult, mert azonos oxidációs állapotuk miatt nehéz a szétválasztás. A megvalósításban a 3D nyomtatás rugalmassága sokat segített.

„Ha egy rész elromlik, könnyű újranyomtatni és helyettesíteni, azaz a folyamatból kivehetők, de hozzá is adhatók lépések” – állítja Peter Kozak, vegyész.

Breshears szerint „minél jobban szétválasztják az aktonoidákat, környezeti hatásuk annál inkább csökkenthető.”

Címkék: környezetvédelem újrahasznosítás atomerőmű anyagtudomány

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr615236482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása