HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Gyorsasági bajnokságon nyomtat pótalkatrészeket egy olasz gyártó

ferenck 2019.11.04. 08:00

Az első és vezető olasz Delta 3D nyomtatógyártó WASP 2012-es alapítása óra folyamatosan újít, legutóbb például az ipari minőségű végtermékek gyártására alkalmas, beszédes nevű Delta WASP 2040 Industrial 4.0-val. A gépet az Olasz Gyorsasági Bajnokságon is fogja használni az egyik csapat (Toccio Racing).

A cég történelmet ír ezzel, ugyanis első alkalommal fordul elő, hogy 3D nyomtatót autóverseny helyszínén alkalmaznak. Meghibásodott alkatrészek pótlását végzik majd vele.

3dnyomtatas_wasp.jpg

„Paradigmaváltás az autóversenyek történetében. Elvileg a csapatok által odacipelt sok-sok darab így helyettesíthető, és csak néhány tekercs anyag, plusz egy printer kell hozzá” – magyarázza a WASP kutatásfejlesztéseit vezető Flavio Gioia.

Szerinte az eredeti Delta WASP 2040 „természetes folytatása”, az elődhöz képest például fejlettebb felhasználói interfésszel (remek érintőképernyővel, távirányító rendszerrel és live kamerával), „hideg és meleg technológiával” (teljesen új fűtőkamrával és aktív hűtőmechanizmussal) felturbózott Industrial 4.0 tökéletesen alkalmas erre a feladatra.

3dnyomtatas_wasp0.jpg

A szobahőmérséklet 80 Celsius-fokig történő kontrolljával és a hűtéssel könnyebb ipari minőségű anyagokkal, például nejlon-szén kompozitokkal dolgozni, míg az önkalibráló rendszerrel pontosabb a nyomat, a fűtőkamra melegének megőrzését pedig speciális szenzor biztosítja.

A WASP és a Toccio Racing választása masszívsága és egyben könnyedsége miatt esett az extrém feltételek, például a 300 km/h mellett is ideális nejlon-szén kompozitra.

„A kompozitanyagok egyre nagyobb mértékű használata jelzi, hogy a 3D nyomtatás vizuális prototípuskészítés után funkcionális prototípuskészítésre, sőt szükség esetén közvetlen gyártásra tért át. Ez a trend abszolút meghatározza az egész területet. A nejlon-szén kompozitok különleges tulajdonságaik miatt különösen végtermékek, például gépjármű- vagy kerékpár-alkatrészek gyártásánál népszerűek” – folytatja az anyagkutatás és fejlesztés jelentőségét, valamint a polimerek szerepét egyaránt hangsúlyozó Gioia.

A kívánság szerint (on-demand), közvetlenül a helyszínen („terepen”) történő nyomtatással tényleg újabb lehetőségek nyílnak meg.

Címkék: autóverseny ipar alkatrészek nyomtatók kompozitok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr3415181250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása