HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Gyalogoshíd a legjobb építőanyagokból

ferenck 2019.10.07. 08:00

Az utrechti betonnyomtatás-specialista és úttörő Vertico parametrikus tervezéssel, topológiailag optimalizált szerkezetekkel reklámozza a 3DP-t. EVA M-1 gépükkel különféle rendezvényeken, konferenciákon tartanak mobil bemutatókat.

Az inkább promóciós és demó célokat szolgáló EVA M-1 mellett a cég integrált robotikus printert is fejlesztett, betonkeverékekre kidolgozott részekkel, amelyet a felhasználók kis- és nagyléptékű projektekhez egyaránt igénybe vehetnek.

3dnyomtatas_gyalogoshid.jpg

Két printerük mellett más szolgáltatásokat is nyújtanak: 3D tervezés, építkezés-előkészületek, programozás, kliensek projektjeinek megvalósítása. Emellett a betonnyomtatókban is utazó, robotikus és kezelőrendszereket gyártó Rohaco termékeit is értékesítik.

A cégvezetés véleménye, hogy a betonnyomtatással az építőipar innovatívabbá és automatizáltabbá válik. Nagy szükség van mindkettőre, mert a területnek tennie kell valamit a köztudottan magas széndioxid-kibocsátás ellen.

3dnyomtatas_gyalogoshid0.jpg

Ezt a célt demonstrálandó, a holland vállalat a belga Ghent Egyetemmel közösen kivitelezett egy gyalogoshidat. (Hidat egyébként mások is nyomtattak már, például Sanghajban, de Hollandiában is.)

A hídhoz minimumra csökkentették az anyaghasználatot, és közben optimalizálták a betont. Az eredmény: klasszikus eljárásokkal összevetve, az építkezés 60 százalékkal kevesebb anyagból valósult meg.

Az optimalizálás bonyolult folyamat, mert a parametrikusan tervezett, összetett organikus formák csak 3DP-vel hozhatók létre. A betonkeveréket rétegről rétegre rakták le, az építkezéshez nem kellettek öntőformák.

Ennek ellenére a szerkezeteket úgy dolgozták ki, hogy ugyanazokat a nyomásokat elbírja, mint a hagyományos módszerekkel épített hidak.

„A híd megmutatja a 3D betonnyomtatás lehetőségeit. Hiszünk benne, hogy a technológia az anyagoptimalizálás és a széndioxid-kibocsátás csökkentésének a kulcsa, míg mindezekkel szimultán növeli az építőipar termelékenységét” – magyarázza Volker Ruitinga cégalapító.

Címkék: híd beton építőipar innovátorok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr8915109718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása