HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A sörfőzés bajor hagyománya és a 21. századi csúcstechnológiák

ferenck 2019.10.04. 08:00

A GE Additive tavaly vett részt először a legendás Oktoberfesten, titánból és rozsdamentes acélból printeltek söröskorsót. Úgy tűnik, a részvétel nem alkalmi volt, a folytatás máris itt van, és még az is elképzelhető, hogy a neves eseményen hagyománnyá válik a 3DP.

A GE Additive müncheni részlege idén ugyanis összeállt a világ legrégebbi ma is működő sörfőző-készítőjével, az 1677-ben alapított, és jelenleg is az alapítócsalád által irányított Kaspar Schulz GmbH-val, és folyamatosan mélyítik a két egymástól távoli terület közötti kapcsolatokat.

3dnyomtatas_sorfozde.jpg

Az együttműködés túlmutat a söröskorsókon. Jörg Blinkert, a Kaspar Schulz kutatásfejlesztési igaugatója elmondta, hogy jól ismerik a 3D modellezést, CAD tervezőszoftverrel dolgoznak, az additív gyártás a GE partnerség előtt viszont új volt számukra. Mihelyst elkezdtek foglalkozni vele, rögtön rájöttek, mennyire hasznos lehet számukra.

Az eddigi együttműködés a sörfőző két alkatrészének újratervezését és gyártását jelentette: egy ajtónyitó kilincsét (gombét) és egy lapátszerű szerkezetét.

3dnyomtatas_sorfozde0.jpg

Az ajtókilincset eddig marással készítették, rozsdamentes acélból. A marást most felváltotta a 3D nyomtatás. A Kaspar Schulz GE Additive hathatós közreműködésével állt át a hagyományosról a csúcsmodern technológiára.

A másik alkatrész még ambiciózusabbnak ígérkezett, az additív gyártás előnyeit sokkal jobban szemléltette. A sörcefrét a szilárd anyagoktól elválasztó gép szóban forgó részén bőven akadt finomítanivaló, a régi szerkezet szűrésével voltak elégedetlenek.

Végül mindkettő annyira jól sikerült, hogy az új nyomatoknak köszönhetően a sörfőzők időt, és az idővel anyagiakat spórolhatnak meg.

A megállapodás megkötésénél azt tervezték, hogy az Oktoberfestre csak az első tervekkel készülnek el. Aztán sokkal több valósult meg: szimulációkat elemeztek, kész a végleges design, sőt, már az alap- és funkcionális teszteken is túl vannak. Következő lépésben az új alkatrészeknek a sörfőzés teljes folyamatába történő integrálását, az eredményeket elemzik, aztán megisszák a sört.

Címkék: sör sörfőzés GE Oktoberfest

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr7615184350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása