HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D nyomtatás kórházakban

ferenck 2019.09.25. 08:00

A 3D nyomtatás markánsan jelen van az amerikai kórházakban. Joris Peels, a 3DPrint.com szakírója megjegyzi, hogy kevés hasonló trendet látott: a 3DP négy éve szinte láthatatlan volt az egészségügyi intézetekben, ma viszont szélsebesen terjed.

Anno, mindössze egy-két úttörő próbálkozott kórházi laborokban, sebészi modelleket inkább csak használgattak, aztán pár év alatt szinte az összes fontos amerikai kórházban találhatunk 3D nyomtatólabort, a legutóbbi lajstromba vételnél 150 feletti szám jött ki, és a szám kvázi napról napra nő.

3dnyomtatas_korhaz0.jpg

Hogyan tovább, a belső laborok vajon lehetővé teszik saját sebészi útmutatók printelését, vagy ragaszkodnak a demó modellekhez? Mikor tör be a bioprinting, leginkább milyen osztályok használják a high-techet?  

Peels a San Diegói Gyermekkórház HP 580 Color rendszerrel dolgozó 3D Innovációs Laboratóriumának igazgatóját, Justin Ryant kapta mikrofonvégre, és faggatta trendekről, jelenről és jövőről.

3dnyomtatas_korhaz.jpg

Ryan elmondta, hogy a kórházak a kiterjesztett (AR) és a virtuális valósággal (VR) együtt felismerték az additív gyártás jelentőségét. A technológia haszna elég egyértelmű: printelt modellekkel történő közvetlen interakció rengeteget segít orvostanhallgatóknak, gyakorló sebészeknek. Az így szerzett pluszinfókat műtétnél hasznosítják.

Kórháza válogatja, hogy melyik osztály karolja fel leginkább a technológiát. Ryan intézményében az ortopédiai és a szívsebészet, de a családokkal való konzultáció során is használják, és a hozzátartozók a plasztikus modellekkel jobban meg is értik a kritikus információkat, anatómiai szakkifejezéseket stb.

Ryan megjegyezte, hogy – sok más területhez hasonlóan – a 3DP költséghatékonyabbá teszi a kórházak működését, de hozzáfűzte: átfogóbb tanulmányok kellenének a technológia egészségügyi hatásainak mélyebb megértéséhez. A szimulációt szintén fontosnak tartja, Innovatív Tanulás Központjukban tréningeken és az oktatásban használandó új szimulátoron dolgoznak, de a műszertervezésen és fejlesztésen szintén gondolkoznak. Ha ténylegesen belevágnak, eszközkészleteikkel más orvosi intézményeket is ellátnának.

A bionyomtatásban egyrészt nagy jövőt lát, másrészt több évnek kell eltelnie ahhoz, hogy kórházi gyakorlattá váljon.

A 3DP még általánosabb használatának egyik korlátozó tényezőjét a biztosításban, visszatérítések hiányában látja. Ezeken a területeken nagyon sok még a megoldandó feladat.

Címkék: jövő kórház orvosi sebészet bioprinting

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr1215055558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása