HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatószál újrahasznosított cellulózból

ferenck 2019.09.19. 08:00

Rengeteg nyomtatóanyag létezik, óriási a nyomtatószál (filament) választék. Sok viszont úgy jobb, ha megerősítik, nem véletlenül egyre népszerűbbek a kompozitok, legyenek azok réz- vagy más fém-, polimer- vagy szénalapúak stb. Sőt, fa- vagy parafa-alternatívák is léteznek már.

Az amerikai hadsereg és több egyetem kutatói szerint nemcsak a kompozitokban, hanem újrahasznosított anyagokban is komoly potenciál rejlik. Cellulózhulladékkal megerősített polipropilént vizsgáltak, hogy hogyan lehet nyomtatószálat készíteni belőle anyag-extrudáló additív gyártótechnológiák (MEAM) számára.

Az általában hőre lágyuló műanyagok megerősítéséhez használt cellulóz borításhoz, lambériákhoz, bútorokhoz, háztartási dolgokhoz stb. ajánlott, és amellett, hogy rengeteg van belőle, megfizethető, ráadásul újra is hasznosítható. A belőle készült anyagok masszívak, lassabban kopnak, tovább tartanak.

3dnyomtatas_recycled.jpg

Sokan tanulmányozzák az ABS- és a PLA kompozitokat, amelyek közül egyesek például olyan anyagokat is tartalmaznak, mint a makadámdió páncélja.

A kutatáshoz karton- és más papírhulladékokat, falisztet porosítottak, majd a porokat nyomtatószállá alakították. A tesztnyomtatásoknál mechanikai tulajdonságaikat vizsgálták, majd korrigálták a nedvesedés stb. miatti problémákat.

A kompozitokat lényegében porlasztással hozták létre, többek között vízzel, etanollal megtisztított, szobahőmérsékleten kiszárított joghurtdobozokat használtak hozzájuk, aztán papírvágóval felaprították mindet. Ugyanezt tették a papírhulladékokkal is.

A mintákat a terveknek megfelelően (Lulzbot Taz 6 gépen) nyomtatták ki, a tömődés viszont problémát okozott a szabványos 0,5 milliméteres fúvókának.

Ennek ellenére, az eredményekkel összességében elégedettel voltak.

Címkék: újrahasznosítás cellulóz anyagtudomány kompozitok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr9315048632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása