HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott „lakópark” Latin-Amerikában

ferenck 2019.08.30. 08:00

Yves Béhar, San Franciscói designer 1999-ben alapított Fuseprojectje többek között az MIT Médialaborral készített robotikus bútorokat, magunkon viselhető UV szenzorokat, a kaliforniai ingatlanárakat csökkenteni hivatott előregyártott épületelemeket stb.

Idén bejelentett új projektje elszegényedett latin-amerikai mezőgazda-közösségnek 3D nyomtatással készülő házakról szól. A globális hajléktalanságra megoldásokat kereső nonprofit New Story és a házépítési technológiákkal foglalkozó ICON a partnerek.

2018-ban álltak össze, havi 200 dollárnál kevesebb bevétellel rendelkező családoknak akarnak építeni elfogadható árú, jó minőségű otthonokat. Most a „világ első 3D nyomtatott lakóközösségén” dolgoznak, latin-amerikai farmerek a célcsoport.

3dnyomtatas_latinamerika.jpg

Elsőként több generációnak otthont adó lakásokon dolgoznak, nyomtatásukra még 2019-ben sor kerül. Együttműködtek a leendő lakókkal, hogy együtt válasszák ki a földterületet, és közösen tervezzenek. A tavaly elkészült printelt modellen, különböző szükségleteket kielégítve, többször módosítottak.

Kiderült, hogy az egy család egy lakás koncepció nem felelt meg az elvárásoknak, helyette változatos programokat biztosító, éghajlati tényezőket, a családok növekedését és a teret figyelembe vevő rendszert terveztek.

A lakóhelyek 120 négyzetméteresek, belsejük pedig 55. A családok a fedett külső konyhákat, az étkezőket és a baromfitartásra alkalmas kerteket szintén használják.

A betonfalakat csíkos mintákkal díszítik, a lakók maguk döntenek a fal színéről. A tetőt a heves esőknek és a talaj szeizmikus aktivitásának megfelelően alakítják ki, hogy minél jobban ellenálljon az időjárás viszontagságainak, és minél nagyobb védelmet nyújtson földrengésekkel szemben. A falakat úgy dolgozzák ki, hogy a lakások szellőzése természetes legyen.

A konyha, fürdőszoba stb. szinte összes belsőépítészeti eleme szintén 3D nyomtatással készül. A falakhoz és épületelemekhez hordozható, nagy printereket alkalmaznak, amelyeket eleve úgy terveztek, hogy szinte semmi hulladékot ne termeljenek, és nehéz körülmények között (víz-, áramkorlátozás, infrastruktúrabeli hiányosságok stb.) is működjenek.

Béhar és a New Story szerint modellt teremthetnek, hogy hogyan lehetséges remek minőségű lakóépületeket készíteni a legszegényebb közösségek számára. Meggyőződésük, hogy hagyományos módszerekkel nehezebb lenne, kevesebb iterációra és „személyre szabásra” nyílna lehetőség, és az egész folyamat sokkal tovább tartana.

Címkék: épület épületnyomtatás innovátorok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr715023282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása