HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Háznyomtatás fél nap alatt

ferenck 2019.08.02. 08:00

Kínától Latin-Amerikáig, az építészet és az építőipar egyre gyakrabban alkalmaz 3D nyomtatótechnológiákat. A 3DP egyrészt futurisztikus elképzeléseket, különleges terveket vált valóra, másrészt sorra dőlnek meg a rekordok. Túl az egyediségen és a világcsúcsokon, egyértelműen bebizonyosodott: az additív gyártás hamarosan fontos szerepet fog játszani a szektorban.    

Legutóbb a New Yorki S-Squared 3D Printers Inc. (SQ3D) döntött világcsúcsot: saját fejlesztésű Automatizált robotikus építőrendszerével (ARCS) nem egész 12 óra leforgása alatt felhúzta a földkerekség legnagyobb – 46,45 négyzetméteres – printelt otthonát. (Az eddigi rekordot, legalábbis, amely felkeltette a világmédia figyelmét, az ICON tartotta a New Story megrendelésére készült, 2018 márciusában a texasi Austinban bemutatott 32,50 négyzetméteres, kb. 4 ezer dollár költségű házzal.)

3dnyomtatas_haz0.jpg

A cég szabadalmi oltalomra beadott úttörő épületnyomtatási folyamatot dolgozott ki. Lényege, hogy több gép szimultán munkálkodik, és autonóm módon építik fel a házat.

Az ARCS fejlesztésénél maximálisan figyelembe vették a környezetbarát szempontokat, a rendszert például (szintén saját) alacsony fogyasztású technológia működteti. A munkafolyamat ugyanazzal az árammal történik, mint amit egy közönséges hajszárító használ, és egy házhoz kb. 38 liter üzemanyagra van szükség.

3dnyomtatas_haz.jpg

Az SQ3D éveken keresztül fejlesztett és 2018 decemberében bemutatott épületnyomtató technológiájával az előállítási költségek, a hagyományos módszerekkel összehasonlítva, akár 70 százalékkal is csökkenthetők, egy ház felépítése napok és hónapok helyett mindössze órákig tart.

A vállalat elképzelése szerint a világ szegényebb térségeiben évente többezer környezetbarát házat építene fel. Egy 46,45 négyzetméteres otthon mindössze 2 ezer dollárba kerülne, de a közeljövőben akár 20-szor nagyobb lakóépületeket is építenének. (Az ICON egyébként szintén hasonló elképzeléseket tervez megvalósítani.)

Az ARCS rendszerrel az építkezés autonóm folyamat, az otthon személyre szabása pedig a vásárló egyéni elképzelései szerint történik.

„A forradalmi 3D géppel a biztonságos és költséghatékony építkezés új korszakába léptünk” – olvasható az SQ3D egyik sajtóközleményében.

Egyelőre nem tudni, hogy a nyomtatott ház mikor lesz lakható, vagy csak az ARCS rendszer lehetőségeit szemléltetik vele.

Címkék: épület építőipar épületnyomtatás

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr5814987838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

karikaV43 2019.08.02. 16:50:16

Az a 4ezer dollár a gép üzemidejére sem elég. Ekkora kamut rég olvastam. Egy sima modellekhez való 3D nyomtató is óránként sok ezerbe kerül,nem hogy egy vagy több olyan mint a képen lévő. Hol van még a villany meg mondjuk egy wc?
süti beállítások módosítása