HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott gőzgéppel emlékeztek James Watt halálának 200. évfordulójára

ferenck 2019.06.12. 08:00

James Watt, skót feltaláló és mérnök gőzgépével jelentősen hozzájárult az ipari forradalomhoz. 1819. augusztus 25-én halt meg, és halálának 200. évfordulójára a Glasgow Egyetem diákja 3D nyomtatással elkészítették a gép kicsinyített, méretarányos másolatát.

Öt hónapig dolgoztak az 1765-ben készült gép pontos utánzatán. Watts akkoriban a Glasgow Egyetemen dolgozott; eszközkészítéssel foglalkozott, majd jött a gőzgép és az ipari forradalom…

A felsőoktatási intézmény mérnöki iskolájának hallgatói egy méter hosszú szerkezetet nyomtattak, a nyomathoz több mint 150 részt használtak. Összesen 845 órát printeltek, több mint 2,2 kilométer nyomtatószálat (filament) dolgoztak fel.

3dnyomtatas_jameswatt.jpg

Az eredeti gőzzel működött, a nyomat plusz fogaskerekével, gombnyomásra mozog.

A diákok a 2014-ben alapított JetX klub tagjai, rajonganak a hajtóművekért. A klub lehetővé teszi, hogy újraalkossák a modern légi ipar motormodelljeit. Több munkájukhoz használtak már 3D nyomtatást, az egyik modellt például 2901 óra hosszat printelték.

„A folyamat során remekül hasznosítottuk a korábbi évek motor/hajtómű-modellel prototípuskészítései és tervezései során szerzett tapasztalatokat” – nyilatkozta Chris Triantafyllou, a JetX elnöke.

A június 6. óta az egyetem könyvtárában megtekinthető gép a Watts életét, munkásságát és hagyatékát bemutató kiállítás része.

„A JetX csapat a modell megalkotásával méltó módon tiszteleg James Watt látomása előtt. A mérnöki iskolában nagy hangsúlyt fektetünk a kreatív gondolkodásra, és a JetX remek példa arra, hogy a kreativitás hogyan inspirál projekteket” – mondta Colin McInnes egyetemi tanár.

Címkék: ipari forradalom innovátorok prototípuskészítés James Watt

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr2914885372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása