HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Több fémből nyomtatott égésteret rakétamotorhoz a NASA

ferenck 2019.06.03. 08:00

A NASA és a 2017-ban alapított, és mint a neve elárulja, műholdakkal foglalkozó Virgin Orbit 3D nyomtatással készített égésteret rakétamotorhoz.

Az égésterek nagyon fontos szerepet töltenek be a motorban, a hajtóanyagok extrém magas hőmérsékletet, akár 2760 Celsius fokot és nagy nyomást generálva, bennük keverednek össze és gyulladnak be. Gördülékeny működésükhöz a gázokat az abszolút zéró fölé kevesebb mint 38 fokkal lehűtő komplex belső csatornák szükségesek. A bonyolult hűtési folyamatok miatt az égésterek a motorok talán legnehezebben előállítható részei.

3dnyomtatas_nasa_1.jpg

Az első teszteket már el is végezték, és sikeresnek bizonyultak. Nagynyomású folyékony oxigén és kerozin hajtóanyagokat használtak hozzájuk. Az eredmény azért öröm a fejlesztőknek, mert a hagyományosan hónapokig tartó gyártás, 3D nyomtatással jócskán lerövidíthető. A technológia új tervezési lehetőségeket biztosít, a hardver masszív, teljesítménye javul.

A kivitelezésnél a fejlesztőknek a több fémmel történő nyomtatás kihívását is abszolválniuk kellett. Az anyagok kombinációjának előnye, hogy az optimalizált matériák pozitív tulajdonságai összeadódnak.

A légjárműiparban népszerű – bírja a magas hőmérsékletet, jól vezeti a hőt, nem deformálódik, egyedül a fényessége zavaró – réz volt az alap, a nyomathoz a NASA már bizonyított, 2014-ban kidolgozott ötvözetét, a GRCop-84-et használták; a két fémből álló szuperötvözeten hibrid (additív/szubsztraktív) gépen dolgoztak. (Közben az ugyanolyan erős, de a hőt jobban vezető „utódot”, a GRCop-42-t is fejlesztik.)

A NASA egyébként már nyomtatott réz égésteret, az első teljesen rézből állót, 2015-ben. A mostani darab viszont még robusztusabb, hatékonyabb, összességében jobban működik.

Az égéstér része a NASA biztonságosabb indítást, hatékonyabb és olcsóbb űrjárműveket célzó 3DP projektjeinek. A Virgin Orbittal végzett közös munkákkal azt is el szeretnék érni, hogy a kereskedelmi űrszektor a jelenleginél nagyobb mértékben használja a 3D nyomtatótechnológiákat.

Címkék: motor űrhajózás NASA fémnyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr9914873852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása