HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott csecsemőutánzat újjáélesztési gyakorlatokhoz

ferenck 2019.05.16. 08:00

Évente kb. egymillió csecsemő hal meg világszerte a szülés közbeni oxigénhiány miatt, amelynek további egymillió újszülött esetében később mutatkoznak következményei. Közvetlen újjáélesztéssel csökkenthetők a fulladás utóhatásai.

Az újjáélesztést próbababákon tanítják, csakhogy ezek a babák alig hasonlítanak valódi csecsemőkhöz. Tömeggyártásra optimalizált mechanikus szerkezetek, a belső rúgók és műanyagok elrendezése sem hasonlít az emberre. Amikor egy orvos velük gyakorol, nem valószínű, hogy úgy érzi, mintha valódi csecsemő lenne a kezében.

3dnyomtatas_eindhovenegyetem.jpg

Mark Thielen, a holland Eindhoveni Műszaki Egyetem PhD-hallgatója MRI-szkenen alapuló életnagyságú csecsemőmásolatot tervezett. A csontszerkezetet, erős és rugalmas műanyagokat használva, 3D nyomtatással kivitelezte. A szívről, a tüdőről, az izmokról, zsír- és bőrszövetekről stb. szilikon-öntvényeket készített. A teljes babát az utolsó részletig kidolgozta, majd kiprintelte.

A mellkas nyomtatása hónapokat igénybe vevő nagyon komoly kihívás volt. „Hosszú órákat töltöttem el minden egyes csont végeinek MRI-képeken történő azonosításával. A képelemző szoftver eredményével sokszor elégedetlen voltam, és a semmiből, manuálisan kellett az egésze újrakezdenem” – nyilatkozta Thielen, majd hozzáfűzte, hogy a szív printelése szintén bonyolult volt.

3dnyomtatas_eindhovenegyetem0.jpg

A modell szíve mind a négy billentyűt tartalmazó négy belső térből áll.

A műbaba az újjáélesztés minőségét mérő, többféle szenzort is tartalmaz. A szívben lévő egyik a vérnyomást mérve vizsgálja a szívmasszázs eredményességét. A mesterséges érrendszer teljes integrálásához azonban további miniatürizálás szükséges.

A mell és a szívkamra ellenállását és rugalmasságát valódi csecsemőkkel és nyulakkal hasonlították össze, és megállapították, hogy a nyomtatott másolat az újjáélesztésen sokat javító, hatalmas előrelépés, lényegesen közelebb áll a valósághoz, mint bármelyik eddigi modell. A szenzorokról szintén nagyon pozitív szakértői vélemények hangzottak el.

A nyomtatott babát elsősorban fejlődő országok kórházaiba szánják. A kb. 5 ezer euróért fejlesztett első prototípus alig drágább az egyszerűbb mechanikus daraboknál, míg az akár 50 ezer euróba is kerülő bonyolultabbaknál sokkal olcsóbb. Ráadásul Thielen a költségek csökkentését – de a minőség megtartását – tervezi.

Címkék: orvosi innovátorok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr7414825054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása