HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Magyarországon a Metal X!

ferenck 2019.05.14. 08:00

A világhírű MIT-ben (Massachusetts Institute of Technology) végzett két diák, Gregory Mark és David Benhaim által 2013 júniusában alapított Markforged innovatív technológiáival átírta a 3D nyomtatás történetét; gépeivel, anyagaival és más megoldásaival rengeteget tett azért, hogy a 3DP egyrészt az ipar legváltozatosabb szektoraiban elterjedjen, másrészt minél több felhasználó számára hozzáférhető, azaz megfizethető legyen.

A Boston környéki Watertown-székhelyű cég a teljes nyomtatási ökoszisztémát lefedő termékeket, szoftvereket, hardvert, anyagokat és kiegészítőket kínál. Befektetői közé olyan óriásvállalatok tartoznak, mint a Microsoft, a Siemens vagy a Porsche. Mindent elmond, hogy 2018 októberében a Forbes a következő 1 milliárd dolláros startupok egyikeként beszélt a Markforged-ról.

3dnyomtatas_metalx_2.jpg

Zászlóshajója a 2017-es Las Vegasi CES-en bemutatott Metal X fémnyomtató, míg a desktop sorozat, az Onyx One, Onyx Two és Mark Two printerek mellett kompozitanyagokkal működő gépeket is fejlesztenek. Utóbbiak az úgynevezett ipari sorozat, amelyet az X3, az X5 és az X7 rendszerek képviselnek.

A cég saját atomdiffúziós additív gyártóeljárásával (ADAM) és Metal X printereivel a nagyléptékű fémnyomtatás jövőjén dolgozik. E jövő egyik kulcsa a „3D printfarm.” Csökken vele a fejlesztési idő, prototípuskészítés és gyártás közelebb kerül egymáshoz.

3dnyomtatas_metalx0_1.jpg

A Metal X-et úgy tervezték, hogy több tíz, száz, sőt, akár ezer más géppel együtt, farmban (is) működhessen. Egyszerű, de mégis eredeti, ugyanakkor ambiciózus koncepció: a nagyléptékű fémnyomtatáshoz szükséges méret- és/vagy kapacitásnövelés helyett több gépet állítanak munkába. Összehangoltan, egymással szinkronban működnek, a különféle feladatokat maximális hatékonyságra törekvő központi irányítórendszer osztja el közöttük.

A géphez kapcsolódó ADAM, a 3DP és a fröccsöntés találkozásának lényege, hogy a nyomtatás egy része rétegről rétegre történik, a gép viszont a titántól az alumíniumig különféle anyagokkal dolgozik. A fémport műanyaggal kötik meg, amelyet az utómunkálatok során távolítanak el a nyomatról. A printelt részeket ezt követően fémmé zsugorítják (szinterelik). Az ADAM egyszerre szintereli az egész részt, így a fémkristályok áthatolnak a megkötött rétegeken, még erősebbé téve a nyomatot.

Gyártó-, autó-, légjármű-ipari, egészségügyi stb. felhasználásra alkalmas, teljesen kidolgozott tömör fémtárgy a végeredmény.

A Markforged nyomtatószálai (filament) szintén kiváló minőségűek, és a rozsdamentes acéltól az üveg-, illetve szénrosttal megerősített kompozitokig nagyon széles a kínálat.

A Metal X Magyarországon a június 14. és 16., azaz ma és csütörtök közötti Ipar Napjain debütál, hazai forgalmazója (akárcsak a cég többi termékének) a FreeDee Printing Solutions.

Címkék: ipar fémnyomtatás FreeDee Markforged

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr814820926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása